Helal gıda kavramı ve firmaların sertifikasyon süreci: Beyaz et sektörü
The concept of halal food and certification process of companies: Poultry sector
  1. Tez No: 799257
  2. Yazar: BEHİYE BETÜL KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Helal Gıda, Helal Gıda Sertifikasyonu, Beyaz Et Sektörü, Halal Food, Halal Food Certification, Poultry Sector
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Helal ve haram, İslamiyet'in hayatı anlamlandırdığı temel kavramlardandır. İnsan hayatının bütününde, haram ve helal kavramlarının söz konusu olduğu hususların başında yiyecekler ve içecekler gelmektedir. Dini kurallara uygun üretilen, işlenen ve sunulan yiyecekler ve içecekler helal gıda adı almaktadır. Ayet, sünnet ve hadis ışığında, Müslümanların yiyebileceği veya yiyemeyeceği gıdalar belirlenmiştir. Bu nedenle beslenmede helal gıda tercihinin Müslümanlar açısından dikkate alınması önem arz etmektedir. Toplumun tüketim konusunda bilincinin giderek arttığı günümüzde, gıdalara yapılan doğal olmayan işlemler ve ilave edilen katkı maddeleri bireylerin tükettikleri gıdaya karşı şüphe duymalarına sebep olurken, 2019-2021 yılında dünyayı saran Covıd-19 virüsü başta olmak üzere çeşitli gıda kaynaklı virüslere yakalanma endişesi de insanların temiz, sağlıklı, doğal gıda arayışını arttırmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığının 2013 yılında TÜİK ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmada“Ülkemizde yaşayan kişilerin %99,2'si İslam dinine mensup olduğunu belirtmiştir.”Optimar Araştırma firmasının 2019'da yaptığı inanç anketine göre ise bu oran %89,5'tir. İslam inancının gerekliliklerine uygun gıdaların üretim ve satışı, Müslümanların yaşadığı her ülkede olduğu gibi ülkemizde de, üretici firmaların göz önünde bulundurması gereken önemli bir husustur. Tüketiciler, İslam inancına uygun gıdaları tercih etse de, gıda üzerinde uygulanan işlemler konusunda yeterince bilgi sahibi olmaması satın alım süreçlerinde kararsızlıklara neden olmaktadır. Bu noktada, gıdaların üzerinde bulunan helal gıda logosu, satın aldığı gıda konusunda şüpheye düşen veya endişelenen tüketiciler için, güven duygusu oluşturmakta ve satın alım tercihlerini helal gıda logolu ürünlerden yana yapmalarına neden olmaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, kanatlı et (beyaz et) sektöründe üretimi yapılan beyaz etlerin helal olabilme durumları ve üretici fabrikaların helal gıda sertifikası alma süreçleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Halal and haram are two fundamental concepts that Islam uses to make sense of life. In terms of The most crucial of these are food and drinks. Halal food refers to food and beverages that are produced, processed, and presented in accordance with religious guidelines. The foods that Muslims can and cannot eat have been determined based on the verse, sunnah, and hadith. Thus it is important for Muslims to consider the halal food preference in their diet. In today's world, where societal awareness about consumption is growing, unnatural processes and additives added to foods cause people to question the food they eat, while the fear of contracting various food-borne viruses, particularly the Covid-19 virus that engulfed the world in 2019, increases people's search for clean, healthy, and natural food. According to a survey conducted in 2013 by the Republic of Turkey's Presidency of Religious Affairs in collaboration with TurkStat,“99.2% of the people living in our country stated that they belong to the religion of Islam.”Altough according to the belief survey conducted by Optimar Research in 2019, the rate is 89.5%. The production and sale of foods that adhere to the requirements of the Islamic faith is an important issue that manufacturers in our country, as well as other countries where Muslims live, should consider. Even though consumers prefer foods that adhere to Islamic faith, the lack of information about the processes used to produce the food causes indecision in their purchasing process. At this point, the halal food logo on foods instills trust in consumers who are skeptical about the food they buy, causing them to shift their purchasing habits in favor of products bearing the halal food logo. In this master's thesis study, the halal food status of white meats produced in the poultry meat sector and the halal food certification processes of the factories will be investigated.