Farklı yağ içeriklerine göre besinlerde Kvitamininin in vitro biyoerişilebilirliğininincelenmesi
Investigation of in vitro bioaccessibility ofvitamin K in foods according to different fatcontent
  1. Tez No: 799373
  2. Yazar: ÇAYAN KUYTAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: K1 vitamini, K2 vitamini, İn Vitro, Biyoerişilebilirlik, HPLC, Vitamin K1, Vitamin K2, In Vitro, Bioaccessibility, HPLC
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
K vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Yağda çözünen K1 vitamini sindirim sonrası emilebirliliği ve biyoerişilebilirliği ile ilgili az sayıda çalışma olmasına rağmen bu çalışma farklı yağ miktarlarına göre sindirim sonrası K1 vitaminin biyoerişilibirliliğinin incelenmesine genel bir bakış sunmaktadır. Yaptığımız bu çalışmada çiğ ıspanak, çiğ marul ve haşlanmış ıspanağa %1, %2, %4, %10 ve %20 oranlarında zeytinyağı ilave edilmiştir Eklenen yağ miktarlarına göre K1 vitamininin in vitro biyoerişilebilirliği incelenmiştir. İn vitro sindirim öncesi K1 vitamini değerleri sırayla çiğ ıspanak, haşlanmış ıspanak ve marulda 357,7±8,4, 543,1±17,5 ve 63,1±2,2 olarak bulunmuştur. Çiğ ıspanakta K1 vitamininin in vitro biyoerişilebilirliği %1,2 ile % 90.2, arasında, haşlanmış ıspanakta % 0.0 ile %22,7 arasında çiğ marulda %0,0 ile %10,9 arasında bulunmuştur. Eklenen yağ miktarları artışına bağlı olarak sindirim sonrası K1 vitamini miktarında artış gözlenmiştir. Son olarak yağda çözünen vitaminlere kıyasla K vitaminin metabolizmasının aktif formu olan K1 vitaminin vücutta yetersiz şekilde tutulması araştırmalar sonucu bildirilmiştir. Bu yüzden biyoyararlılığını artırmak için K vitamininden zengin besinler özellikle koyu yeşil yapraklı bitkiler çiğ olarak tüketilip üzerlerine yağ eklenmeli ve haşlanma suyu dökülmemelidir.
Özet (Çeviri)
Vitamin K is a fat-soluble vitamin. Although there are few studies on the postdigestion absorbability and bioavailability of fat-soluble vitamin K1, this study provides an overview of the bioaccessibility of vitamin K1 after digestion with respect to different amounts of fat. In this study, 1%, 2%, 4%, 10%, and 20% olive oil were added to raw spinach, raw lettuce, and boiled spinach. In vitro pre-digestion, vitamin K1 values were 357.7±8.4, 543.1±17.5, and 63.1±2.2 in raw spinach, boiled spinach, and lettuce, respectively. In vitro bioaccessibility of vitamin K1 was found between 1.2% and 90.2% in raw spinach, between 0.0% and 22.7% in boiled spinach, and between 0.0% and 10.9% in raw lettuce. Due to the increase in the amount of added fat, an increase in the amount of vitamin K1 was observed after digestion. Finally, it has been reported as a result of research that vitamin K1, which is the active form of vitamin K metabolism, is insufficiently retained in the body compared to fat-soluble vitamins. Therefore, in order to increase its bioavailability, foods rich in vitamin K, especially dark green leafy plants, should be consumed raw, oil should be added to them, and boiling water should not be poured.