Kalp yetmezliği olan hastalarda demir eksikliğinin santral aortik stiffness ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between iron deficiency and central aortic stiffness in patients with heart failure
  1. Tez No: 799461
  2. Yazar: EMRE ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR UĞUR MERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aortik stiffness, Nabız dalga hızı, Demir eksikliği, Kalp yetmezliği, Aortic stiffness, Pulse wave velocity, Iron deficiency, Heart failure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kalp yetmezliği dünyada sık görülen ve mortalitesi en ölümcül malignitelerle benzerlik gösteren bir klinik sendromdur. Mortalite üzerine etkili medikal ve cihaz tedavileri ile mortalite oranlarında önemli iyileşmeler sağlanmasının yanında semptomları hafifleten tedaviler de giderek önemini artırmaktadır. Bu tedavilerin en önemlilerinden biri demir eksikliğinin tedavisidir. İntravenöz demir preparatları ile semptomlarda iyileşme, fonksiyonel kapasitede artış, yürüme mesafesinde artış, hastaneye yatış oranlarında azalma gibi önemli klinik sonlanımlar çalışmalarla kanıtlanmıştır. Biz çalışmamızda intravenöz demir tedavisinin klinik sonlanımları iyileştiren olası mekanizması olarak aortik stiffness üzerine olan etkilerini inceledik. Çalışmaya demir eksikliği olmayan 29, demir eksikliği olan 57 hasta dâhil edildi. Demir eksikliği olan hasta grubunda intravenöz demir tedavisi kararı bağımsız klinisyenler tarafından verildi. SphygmoCor cihazı ile hastaların bazal ve 3. ay aortik stiffness parametreleri ölçüldü. Çalışmamızda demir eksikliği olmayan hastalara kıyasla demir eksikliği olan hastalarda PWV'nin anlamlı olarak yüksek olduğu gözlendi (6,79±2,03'e karşı 7,54±1,93, p=0,049). Demir eksikliği olup demir tedavisi verilen ve demir eksikliği olup demir tedavisi verilmeyen grupların bazal ve 3. ay PWV değişimleri arasında ise demir tedavisi verilen grup lehine anlamlı fark izlendi (7,56±2,12 / 6,92±1,42'ye karşı 7,60±2,19 / 8,11±1,85, p=0,009).
Özet (Çeviri)
Heart failure is a clinical syndrome that is common in the world and its mortality is similar to the deadliest malignancies. In addition to providing significant improvements in mortality rates with effective medical and device treatments on mortality, treatments that alleviate symptoms are becoming increasingly important. One of the most important of these treatments is the treatment of iron deficiency. Important clinical outcomes such as improvement in symptoms, increase in functional capacity, increase in walking distance, and decrease in hospitalization rates with intravenous iron preparations have been proven by studies. In our study, we examined the effects of intravenous iron therapy on aortic stiffness as a possible mechanism for improving clinical outcomes. 29 patients without iron deficiency and 57 patients with iron deficiency were included in the study. In the patient group with iron deficiency, the decision for intravenous iron therapy was made by independent clinicians. Basal and 3rd month aortic stiffness parameters of the patients were measured with the SphygmoCor device. In our study, it was observed that PWV was significantly higher in patients with iron deficiency compared to patients without iron deficiency (6.79±2.03 vs. 7.54±1.93, p=0.049). A significant difference was observed between the baseline and 3rd month PWV changes of the groups with iron deficiency who were given iron treatment and those who were not given iron treatment (7.56±2.12 / 6.92±1.42 vs. 7.60±2.19 / 8.11±1.85, p=0.009).