Online grooming: Failin mağduru kandırma stratejileri
Online grooming: Deceiting strategies of perpetrator for the victim
  1. Tez No: 799528
  2. Yazar: UĞUR CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT NACİ GÜNDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Psikoloji, Law, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: cinsel istismar, online grooming, çevrimiçi iletişim, mağduriyet, sexual abuse, online grooming, online communication, victimization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
20. yüzyılın sonlarına doğru gelişmeye başlayan ve günümüzde hemen hemen herkesin kullandığı internet hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. İnternetin anonimlik, erişim ve satın alınabilirlik gibi özellikleri, özellikle çevrimiçi cinsel suçları kolaylaştırabilmektedir.“Online Grooming”, bir yetişkin tarafından çevrimiçi iletişim platformlarının sunduğu imkânların kullanılarak çocuğu hem fiziksel hem de çevrimiçi olarak cinsel istismar eylemi gerçekleştirme yönünden ikna etme veya mağdur etme süreçlerindeki stratejileri ifade etmektedir. Online grooming sürecinin manipülatif bir süreç olduğu ve süreç esnasında birçok farklı stratejinin kullanıldığı bildirilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı online grooming sürecinde hangi çevrimiçi iletişim platformlarının kullanıldığının, faillerin kullandığı stratejilerin neler olduğunun, çevrimiçi mesajların ve ifadelerin içerik analizlerinin, faillerin ve mağdurların demografik özelliklerinin gün yüzüne çıkarılmasıdır. Bu çalışmada karma araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmanın konusu ve deseninin gerektirmesi sebebiyle amaçlı örnekleme kullanılmıştır. Bu bağlamda Bursa Adliyesi Mahkemelerinde 2010-2021 yılları arasında yargılaması yapılmış ve tamamlanmış olan 52 dosya incelenmiştir. Demografik bilgilerin sıklık ve yüzde sıklık dağılımları basit istatiski analizler ile incelenmiştir. Mesajlar ve ifadelerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Mağdurlar ile çevrimiçi iletişim platformlarını kullanarak iletişime geçen faillerin %51,9'unun instagram isimli sosyal medya platformunu kullandığı görülmüştür. Faillerin %82,7'sinin mağdura tamamen yabancı bireyler olduğu bulunmuştur. İçerik analizi sonucunda ise toplamda 28 kod ve 6 tema oluşturulmuştur. Çalışmanın bulgularına göre online grooming faillerinin en çok kullandığı stratejiler;“sahte kimlik oluşturma”,“tanışma”,“arkadaş olma”,“sevgili olma”,“dalkavukluk”,“müstehcen fotoğraf isteme”,“müstehcen fotoğraf gönderme”,“tekrar”,“ısrar”ve“şantaj”olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The internet, which started to develop towards the end of the 20th century and is used by almost everyone today, has become a part of our lives. Features of the Internet such as anonymity, accessibility and affordability can facilitate online sex crimes in particular.“Online Grooming”refers to the strategies in the processes of persuading or victimizing the child to commit an act of sexual abuse, both physically and online, by using the opportunities offered by online communication platforms by an adult. It is reported that the online grooming process is a manipulative process and many different strategies are used during the process. In this context, the aim of the study is to reveal which online communication platforms are used in the online grooming process, what are the strategies used by the perpetrators, the content analysis of online messages and expressions, and the demographic characteristics of the perpetrators and victims. Mixed research design was used in this study. Purposive sampling was used because the subject and design of the study required it. In this context, 52 files that were tried and completed in Bursa Courthouse Courts between 2010-2021 were examined. Frequency and percentage frequency distributions of demographic information were analyzed with simple statistical analyses. Content analysis was used in the analysis of messages and expressions. It was observed that 51.9% of the perpetrators, who communicated with the victims using online communication platforms, used the social media platform called Instagram. It was found that 82.7% of the perpetrators were completely foreign individuals to the victim. As a result of the content analysis, a total of 28 codes and 6 themes were created. According to the findings of the study, the strategies most used by online grooming perpetrators are;“creating a false identity”,“acquaintance”,“being a friend”,“being a lover”,“flattery”,“asking for an obscene photo”,“sending an obscene photo”,“repetition”,“insistence”and“blackmail”.