Çocukların internette maruz kaldıkları cinsel istismar ve siber zorbalığın önlenmesi: Türkiye, Kanada, Avustralya ve İngiltere örnekleri
Preventing sexual abuse and cyberbullying to which children are exposed on the internet: Examples from Turkey, Canada, Australia and England
- Tez No: 985175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE AYŞEGÜL KULULAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Hukuk, Science and Technology, Law
- Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, Sanal istismar, Siber zorbalık, Çocuk istismarı, Peer victimization, Online grooming, Cyberbullying, Child abuse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Bilim Dalı
Özet
İnternet, günümüzde bilgiye erişim, iletişim ve ticaretin temelini oluşturan küresel bir ağdır. Bu ağa erişim dünyanın her yerinden herkes tarafından sağlanabilmektedir. İnsanlar, internetin hızla değiştirdiği bu yeni dünyaya ayak uydurmaya çalışmaktadır. Değişen ve gelişen bu düzen insan hayatını birçok yönden kolaylaştırmakta bazı yönlerden ise zorlaştırmaktadır. Özellikle yetişkinlere göre güçsüz durumda olan çocuklar için bu zorluklar daha ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Çocuklara internette en çok zarar veren fiillerin başında çevrim içi çocuk cinsel istismarı ve siber zorbalık gelmektedir. Daha çok psikolojik yönden çocukları etkileyen bu fiillerin etkileri bazı hallerde dışarıdan hiç anlaşılamamaktadır. Maruz kaldığı bu sanal olumsuzluklara katlanamayan çocukların kendilerine zarar verdikleri hatta intihar ettikleri görülmektedir. Ciddi sonuçları olan ve yapılan çalışmalarla her geçen gün arttığı kanıtlanan bu tarz sanal eylemlerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapılmasının gerekmektedir. Kanada, Avustralya, İngiltere gibi bazı ülkeler dijital dünyanın olumsuzluklarını savuşturmak için yeni kanunlar çıkarmakta veya meydana getirilen eylemleri suç kapsamında değerlendirerek ceza kanunlarında yer alan düzenlemelere dahil etmektedir. Ancak Türk hukukunda ne siber zorbalık ne de çevrim içi istismar fiilleri suç olarak düzenlenmemiş bunlara ilişkin ayrı kanunlar da çıkarılmamıştır. Türk hukukunda gerçek dünyada çocuklara karşı işlenen fiiller suça neden oluyorsa daha ağır cezalara tabi tutulabilmektedir. Çocukların interneti aktif bir şekilde kullandıkları ve zarar verilmeye çok daha müsait oldukları düşünüldüğünde sanal suçlar açısından çocukları korumak için cezaların caydırıcı bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Siber zorbalık ve çevrim içi istismarın her geçen gün çocukları daha ciddi bir şekilde tehdit etmesinin önüne geçebilmek, geleceğin yetişkinleri çocukların sağlıklı bir ortamda zarar görmeden yetişmelerini sağlamak önem arz ettiğinden en kısa sürede onları koruyucu özellikle hukuki önlemleri almak mecburiyet arz etmektedir. Bu çalışmayla internet çağında çocukların dijital ortamda maruz kaldıkları çevrim içi istismar ve siber zorbalık fiillerinin neler olduğunun kavranarak her geçen gün artan bu sorunların önemine dikkat çekilmek istenmiştir. Bu kapsamda öncelikle kavramsal boyut ve sorunların yaygınlığı açıklanmış, örnek olarak seçilen ve son yıllarda çevrim içi sorunlarla mücadele amacıyla yasalarla siber güvenliği sağlamak yönünde adımlar atan Kanada, viii Avustralya ve İngiltere'nin bu sorunlara yaklaşımları örnek yargı kararlarıyla incelenmiştir. Son olarak Türkiye'nin çocukları korumaya yönelik ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ile özellik suç kapsamına giren fiillerin kanunun hangi maddesine göre yargılanabileceği Yargıtay kararları ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The internet is a global network that forms the basis of access to information, communication and trade today. Access to this network can be provided by anyone from anywhere in the world. People are trying to keep up with this new world that the internet is rapidly changing. This changing and developing order makes human life easier in many ways and harder in some ways. These difficulties cause more serious consequences, especially for children who are weaker than adults. Online child sexual abuse and cyberbullying are among the most harmful acts to children on the internet. The effects of these acts, which mostly affect children psychologically, are sometimes not understood from the outside. It is seen that children who cannot stand these virtual negativities they are exposed to harm themselves and even commit suicide. It is necessary to carry out studies to prevent such virtual acts, which have serious consequences and are proven to increase every day by studies. Some countries such as Canada, Australia and England are enacting new laws to ward off the negativities of the digital world or evaluating the actions as crimes and including them in the regulations in their penal codes. However, neither cyberbullying nor online abuse acts are regulated as crimes in Turkish law, and no separate laws have been enacted regarding them. In Turkish law, acts committed against children in the real world can be subject to more severe penalties if they cause crime. Considering that children actively use the internet and are much more prone to harm, penalties should be regulated in a deterrent manner in order to protect children from virtual crimes. Since it is important to prevent cyberbullying and online abuse from threatening children more and more each passing day and to ensure that children, the adults of the future, grow up in a healthy environment without being harmed, it is imperative to take protective, especially legal, measures as soon as possible. This study aims to understand the online abuse and cyberbullying to which children are exposed in the digital environment in the internet age and to highlight the increasing importance of these problems. In this context, the conceptual dimension and prevalence of these problems are first explained. The approaches of Canada, Australia, and the United Kingdom, which have recently taken steps to ensure cybersecurity through legislation to combat online problems, are examined through exemplary court decisions. Finally, Turkey's national and international legal x regulations for protecting children, as well as the legal provisions under which specific crimes can be prosecuted, are evaluated in light of Supreme Court decisions.