Taktik oyun yaklaşımıyla yürütülen beden eğitimi derslerinde ilgisiz kız öğrencilerin deneyimleri
Experiences of disengaged female students in physical education classes conducted with tactical game approach
  1. Tez No: 799553
  2. Yazar: MELİHA DUYGUN ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Taktik Oyun Yaklaşımı, Beden Eğitimi, İlgisiz Kız Öğrenciler, Durum Çalışması, Tactical Game Approach, Physical Education, Disengaged Students, Case Study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Birçok öğrenci için beden eğitimi derslerinde herhangi bir sporu öğrenmenin olumlu bir deneyim olmadığı ve genellikle beden eğitiminden uzaklaşmaya yol açtığı bilinmektedir. Pek çok kız öğrenci beden eğitimi dersine katılmaya isteksizdir. Öğrencilerin ihtiyaçlarını dersin içeriğinin öneminden daha fazla vurgulayan Taktik Oyun Yaklaşımı ilgisiz kız öğrencilerin derse katılımlarını teşvik etmek için bir alternatif olabilir. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı, Taktik Oyun Yaklaşımı ile yürütülen beden eğitimi derslerinde ilgisiz kız öğrencilerin deneyimlerinin incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden araçsal durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir lisede 9. sınıfta öğrenim gören amaçlı örnekleme yöntemiyle ilgisiz olduğu belirlenen 10 kız öğrenci oluşturmaktadır. Öğrenciler 8 hafta boyunca basketbol spor branşını Taktik Oyun Yaklaşımı ile deneyimlemişlerdir. Bu araştırmada Taktik Oyun Yaklaşımı dersleri, ilk oyun, sorgulama, beceri uygulama ve son oyun aşamaları dikkate alınarak yapılandırılmıştır. Araştırma verileri öğrenciler ile odak grup görüşmeleri, öğretmen ile bireysel görüşmeler, öğrenci ve öğretmen günlükleri ve alan notları kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş, araştırmacılar tarafından bağımsız kodlama yapılmış ve ardından görüş birliği çerçevesinde kodlar, alt temalar ve temalar oluşturulmuştur. Yapılan içerik analizi sonrasında öğrenci deneyimleri ve derse katılımı etkileyen unsurlar olmak üzere iki ana temaya ulaşılmıştır. Öğrenci deneyimleri ana temasında bilişsel, duyuşsal ve psikomotor deneyimler olmak üzere 3 alt temaya ulaşılmıştır. Derse katılımını etkileyen unsurlar ana temasında ise yaklaşımın doğası, sorgulama, pedagojik ilkeler ve öğrenci özellikleri alt temalarına ulaşılmıştır. Sonuç olarak, Taktik Oyun Yaklaşımı ile yapılandırılan beden eğitimi dersleri ilgisiz kız öğrencilerin farklı öğrenme alanlarındaki yaşantıları (bilişsel, duyuşsal, psiko-motor) deneyimlemelerini sağlayabilir. Beden eğitimi derslerine ilgisiz kız öğrencilerin öğrenme deneyimleri ve derse katılımları Taktik Oyun Yaklaşımı'nın öğretim sürecindeki çeşitli unsurlardan etkilenebilir. Beden eğitimi öğretmenlerine ilgisiz kız öğrencilerin derse katılımını artırmak için Taktik Oyun Yaklaşımını kullanmaları önerilir. Ancak Taktik Oyun Yaklaşımı kullanılarak yapılandırılan beden eğitimi derslerinde yaklaşımın doğası, sorgulama, pedagojik ilkeler ve öğrenci özellikleri dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Learning any sport in physical education classes may not be a positive experience and often leads to withdrawal from physical education for many students is known. Many female students are reluctant to participate in physical education classes. Tactical Game Approach, which emphasizes the needs of students more than the importance of the content of the course, can be an alternative to encourage the participation of unengaged female students. Accordingly, the aim of this study is to examine the experiences of students who are not interested in physical education and sports classes structured with TGA. Instrumental case study design, one of the qualitative research methods, was used in the study. The study group of the research consisted of 10 students in the 9th grade of a high school affiliated to the Ministry of National Education who were determined to be disengaged by purposive sampling method. Students experienced the basketball sports branch with Tactical Game Approach for 8 weeks. In this research, the tactical game approach classes were structured by considering the initial game, questioning, skill practice and final game phases. The research data were obtained through focus group interviews with students, individual interviews with the teacher, student and teacher's diaries and teacher field notes. The data obtained were subjected to content analysis, independent coding was performed by the researchers, and then codes, sub-themes and themes were formed within the framework of the common views. After the content analysis, two main themes were reached: student experiences and factors affecting participation in the class. In the main theme of student experiences, 3 sub-themes were reached: cognitive, affective and psychomotor experiences. In the main theme of the factors affecting participation in the course, the nature of the approach, questioning, pedagogical principles and student characteristics sub-themes were reached. As a result, physical education classes structured with the tactical game approach can enable disengaged female students to experience experiences in different learning areas (cognitive, affective, psycho-motor). Physical education teachers are recommended to use Tactical Game Approach to increase interest and participation in the class. However, while structuring Tactical Game Approach, the nature of the approach, questioning, pedagogical principles and student characteristics should be taken into account by teachers.