Hizmetkâr liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisinde lidere güvenin aracı rolü: Çukurova Bölgesi Büyükşehir Belediyeleri üzerine bir uygulama
The instrumental role of trust in the leader in the effect of servant leadership on organizational citizenship behavior: An application on Metropolitan Municipalities in Çukurova Region
- Tez No: 799561
- Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmetkâr liderlik, örgütsel vatandaşlık davranışı, lidere güven, yerel yönetimler, Servant leadership, organizational citizenship behavior, trust in the leader, local governments
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Yerel yönetimler arasında şehirlerin içinde bulunduğu sorunların çözümü ve bu şehirde yaşayan bireylerin ihtiyaçlarının karşılanması aşamasında en önemli kuruluşların başında belediyeler gelmektedir. Belediyelerin verdikleri hizmetlerin yerine getirilmesinde, çalışanların işle ilgili tanımlarının dışında ekstra rol alan, kendilerince gönüllü olarak davranışlar ortaya koyan, olumlu katkı ortaya koyabilen işgörenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu davranışların meydana gelmesinde liderlerin gösterdiği tavır ve davranışlarının önemi azımsanamayacak kadar büyük bir öneme sahiptir. Çalışanlara değer veren, onlarla empati kurabilen, çalışanların çıkarlarını gözönünde bulunduran bir lider, bu özellikleriyle hem kurum içerisinde örgütsel vatandaşlık davranışlarının sergilenmesine, hem de çalışanlarının lidere olan güveninin artmasına sebep olacaktır. Bu araştırmanın amacı son dönemlerde popüler bir liderlik tarzı olan hizmetkâr liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisinde lidere güvenin aracı rolünün Çukurova Bölgesi Büyükşehir Belediyeleri çalışanları üzerindeki etkilerini ortaya koymak, hizmetkâr liderlik ile örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişkide lidere güvenin aracılık etkisini gösterip göstermediğini tespit etmektir. Bu kapsamda Çukurova Bölgesi Büyükşehir belediyelerinde, toplam 591 adet anket uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre hizmetkâr liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında, hizmetkâr liderlik ile lidere güven arasında ve örgütsel vatandaşlık davranışı ile lidere güven arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Hizmetkâr liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide lidere güvenin kısmi aracılık rolüne sahip olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Among local governments, municipalities are one of the most important institutions in solving the problems of the cities and meeting the needs of the individuals living in this city. In the fulfillment of the services provided by the municipalities, there is a need for employees who take an extra role in addition to the job-related definitions of the employees, exhibit behaviors voluntarily, and make positive contributions. The importance of the attitudes and behaviors of the leaders in the formation of these behaviors has a great importance that cannot be underestimated. A leader who values the employees, can empathize with them, and considers the interests of the employees, with these characteristics, will both exhibit organizational citizenship behaviors within the organization and increase the trust of the employees in the leader. The aim of this research is to reveal the mediator role of trust in the leader in the effect of servant leadership, which is a popular leadership style recently, on the employees of Çukurova Region Metropolitan Municipalities, and to determine whether trust in the leader has a mediating effect in the relationship between servant leadership and organizational citizenship. In this context, a total of 591 surveys were conducted in Çukurova Region Metropolitan municipalities. According to the results obtained from the research, it has been determined that there is a positive relationship between servant leadership and organizational citizenship behavior, between servant leadership and trust in the leader, and between organizational citizenship behavior and trust in the leader. It has been determined that trust in the leader does not have a partial mediating role in the relationship between servant leadership and organizational citizenship behavior.