Meslek liselerinde okul müdürlerinin kriz yönetimi becerileri (Kırşehir ili örneği)
Crisis management skills of school heads in vocational high schools (Kırşehir provincial example)
- Tez No: 799565
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz Yönetim, Okul Müdürü, Kırşehir, Crisis, Crisis Management, School Principal, Kırşehir
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı; okul yöneticilerinin kriz yönetim becerilerinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubu Kırşehir ilinde faaliyet gösteren okul müdürlerinden oluşmaktadır. Alan çalışmasına tam sayıma ulaşılarak 12 müdür araştırmaya katılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak yüz yüze görüşme tekniği benimsenmiştir. Araştırmada sorulan sorular ikincil kaynaklar ve uzman görüşleri dikkate alınarak oluşturulmuştur. Müdürlerle görüşme yapmak için kendilerinden randevu talep edilmiştir. Yapılan ön görüşmeler sonucunda görüşmenin zamanı ve yerine ortak karar verilmiştir. Müdürlerin eğitim sektörünü yakından tanımaları, en az 2 yıllık müdürlük deneyimine sahip olmaları, kriz yönetimi konusunda eğitim alıp almadıkları ve araştırmaya katılma istekleri dikkate alınarak görüşme yapılmıştır. Görüşmelerin tasnifi ve analizi için içerik analizinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda 12 müdürün kriz ve kriz yönetiminin önemi konusunda 4 farklı önem derecesi belirttiği tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan müdürlerin 11'i okullarında etkili bir kriz yönetim anlayışının olduğunu düşünmektedir. Ancak müdürlerden 1'i ise okulunda etkili bir yönetim anlayışının olmadığını ifade etmiştir. Çalışmada okul müdürlerinin kriz olarak değerlendirdikleri olaylar arasında; öğrenciler arasındaki kavgalar, düşme ve yaralanmalar, doğal afetler, iş ve atölye kazaları, öğrenci ve öğretmenler arasındaki tartışmalar, idare-öğretmen ile öğretmen-öğretmen arasındaki tartışmalar ve yangınların en üst sırayı aldığı tespit edilmiştir. Analizler sonucunda müdürlerden 9'u okullarındaki yönetici ve çalışanların kriz yönetimi ile ilgili bilgi düzeylerini yeterli ve 2'si orta seviyede görmüştür. 1'i ise okulundaki yönetici ve çalışanların bilgi düzeylerini yeterli görmediğini ifade etmiştir. Çalışmada tüm müdürlerin aniden ortaya çıkabilecek kriz durumlarına okul stratejik planlarında yer verdiklerini ve okulun kriz yönetim planının var olduğunu belirttikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the crisis management skills of school administrators. The working group of the research consists of school principals operating in Kırşehir. 12 principals participated in the research by reaching the full count in the field study. Face-to-face interview technique was adopted as the data collection method in the research. The questions asked in the research were formed by considering secondary sources and expert opinions. An appointment was requested from them to meet with the managers. As a result of the preliminary discussions, the time and place of the meeting were decided jointly. Interviews were conducted taking into account the fact that the principals know the education sector closely, have at least 2 years of managerial experience, whether they have received training on crisis management and their willingness to participate in the research. Content analysis was used for the classification and analysis of the interviews. As a result of the analyzes made, it was determined that 12 managers stated 4 different degrees of importance on the importance of crisis and crisis management. 11 of the principals participating in the research think that there is an effective crisis management approach in their schools. However, 1 of the principals stated that there is no effective management approach in their school. Among the events that school principals considered as crisis in the study; It has been determined that fights between students, falls and injuries, natural disasters, work and workshop accidents, discussions between students and teachers, discussions between administration-teacher and teacher-teacher, and fires take the top place. As a result of the analysis, 9 of the principals found the knowledge level of the managers and employees in their schools about crisis management to be sufficient and 2 of them at medium level. 1 of them stated that they do not see the level of knowledge of the managers and employees in their school adequate. In the study, it was observed that all principals included sudden crisis situations in their school strategic plans and stated that the school had a crisis management plan.