Genişletilmiş online alışveriş kabul modeli ile tüketicilerin çevrimiçi tatil satın alma davranışları ve risk algılarına kültürün etkisi
The effect of culture on consumers' online vacation purchasing behaviors and risk perceptions with the extended online shopping acceptance model
  1. Tez No: 799572
  2. Yazar: YAĞMUR TURSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMRE GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Kabul Modeli, Tatil Satın Alma Davranışı, Risk Algısı, Technology Acceptance Model, Vacation Purchasing Behavior, Risk Perceptions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili akademik çalışmalar günümüzde artmış ve önem kazanmıştır. İnternet üzerinden satın alma kararı veren tüketicilerin davranışlarını belirlemek için yapılan araştırmaların çoğunda Teknoloji Kabul Modeli kullanılmaktadır. Bu çalışmada, algılanan risk faktörü de Genişletilmiş Online Alışveriş Kabul Modeli 'nin kullanılması uygun görülmüştür. Araştırmanın temel amacı, Genişletilmiş Online Alışveriş Kabul Modeli ile tüketicilerin çevrimiçi tatil satın alma davranışlarını belirlemek ve algılanan riskin tüketici üzerindeki etkilerini incelemek ve Hofstede'nin ulusal kültür boyutlarının tüketici davranışlarını ne derece etkilediğini tespit etmektir. Yerli ve yabancı turistlerin milliyetlerine göre çevrimiçi alışveriş kabulünden ne kadar etkilendikleri merak konusudur. Çalışma verilerinin günümüzde yaygın olarak kullanılan çevrimiçi soru formu ile toplanması uygun görülmüştür. Anket formu dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tüketicilerin çevrimiçi tatil satın alma davranışlarında Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli temel alınarak 5'li Likert ölçeği ile hazırlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü turizm tüketicilerinin çevrimiçi tatil satın alma davranışlarında algılanan risk faktörünü ölçmek için hazırlanan 5'li likert ölçeği ile üçüncü bölüm ise Hofstede'nin ulusal kültürel boyutları temel alınarak 5'li likert ölçeği ile hazırlanmıştır. Son bölümde ise katılımcılarla ilgili demografik sorular yer almaktadır. Bulguya göre, ulusların belirsizlikten kaçınma endeksleri arttıkça çevrimiçi tatil satın alma niyetleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Academic studies about information and communication technologies have increased and gained importance on todays. The Technology Acceptance Model is used in most of the studies conducted to determine the behaviors of consumers who make an online purchase decision. In this study, it was deemed appropriate to use Extended Online Shopping Acceptance Model, as adding perceived risk factor, too. The main purpose of the research is to determine the consumers' online holiday purchasing behavior with the Extended Online Shopping Acceptance Model and to examine the effects of perceived risk on the consumer and to determine how much degree Hofstede's national culture dimensions affect consumer behaviors. It is a matter of curiosity at how much are affected levels of domestic and foreign tourists are according to their nationalities from the online shopping acceptance. It was deemed appropriate to collect the study data with the online questionnaire, which is widely used today. The questionnaire form consists of four parts. In the first part, it is prepared with a 5-point Likert scale based on ExtendedTechnology Acceptance Model in consumers' online holiday purchasing behaviors. The second part of the study was prepared with a 5-point likert scale, which was prepared to measure the perceived risk factor in the online holiday purchasing behavior of tourism consumers and the third part was prepared with a 5-point likert scale based on Hofstede's national cultural dimensions. In the last part, there are demographic questions about the participants. According to finding is that as the uncertainty avoidance index of nations increases, their intention to online purchase holiday also increases.