El bilek seviyesindeki median ve ulnar sinir yaralanmalarının cerrahi onarım sonrası sonuçlarının araştırılması
Postoperative evaluation of outcomes after median and ulnarnerve injury repairs at the wrist
- Tez No: 799573
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ulnar, Median, Seddon, Periferik Sinir, Ulnar, Median, Seddon, Peripheral Nerve
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmamızda 2016 ile 2021 yılları arasında önkol distal 1/3 bölgesindeki median ve/veya ulnar sinir yaralanması nedeni ile kliniğimizde opere edilen hastaların uzun dönem sonuçlarını değerlendirmek hedeflenmiştir.Ön kol distal 1/3 bölgesindeki median ve/veya ulnar sinir kesileri nedeniyle mikrocerrahi onarım yapılmış araştırma kriterlerine uygun toplam 89 hastadan ulaşılabilen 34 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar retrospektif olarak hasta dosyaları üzerinden değerlendirildi. Yaralanma etiyolojisinin, eşlik eden patolojilerin, hasta yaşının, vaka zamanlamasının ve yaralanan periferik sinir tipinin uzun dönem klinik sonuçlara olan etkisi; deformite, sempatik semptomlar, trofik değişiklikler, asteriognozi, Seddon ölçütleri ve Michigan skoru ile değerlendirildi. Ulnar sinir kesisi olan hastalarda kalıcı deformite görülme oranı belirgin olarak yüksek bulundu (p < 0,001). Spiral taşı ve elektrikli testere yaralanması olan vakalarda uzun dönem sempatik semptomların varlığı cam kesilerine göre anlamlı olarak daha fazlaydı (p = 0,024). İleri yaş grubundaki yaralanmalar genellikle iş kazalarına bağlı olup nondominant ekstremiteyi içermekte iken genç yaş grubundaki yaralanmalar cam kesilerine bağlı dominant ekstremite yaralanması olarak karşımıza çıkmaktadır (p = 0,009). Üst ekstremite periferik sinir yaralanmaları tedavi ve takibinde yüksek düzeyde bilgi ve beceri gerektiren günümüzün önemli acillerinden biridir. İyi bir fizik muayene ile erken tanı konulmalı, erken dönemde mikrocerrahi prensiplere sadık kalınarak iyi bir onarım yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate long-term results of the patients operated in our clinic between 2016 and 2021 for median and/or ulnar nerve injuries in the distal one third of the forearm. Out of 89 patients, who were operated due to median and/or ulnar nerve injuries at the wrist and microsurgical repair per- formed, 34 patients were recruited in this study. Examination findings during recov- ery period were evaluated retrospectively from the patient files. The effect of injury etiology, accompanying pathologies, patient age, timing of operation and injured peripheral nerve type on the long-term clinical outcomes were evaluated by assessing deformities, sympathetic symptoms, trophic changes, astereognosis, Seddon criteria and Michigan score. Higher rates of persistent deformities were observed in patients with ulnar nerve injury (p = 0.001). Presence of long-term sympathetic symptoms were significantly more common in patients injured with angle grinder or power saw than the patients with glass cutting injury (p = 0,024). Among young adults, etiology of injury was frequently with glass cutting (p = 0,019). Injuries in the elderly were generally related to work accidents and mostly involved the nondominant extremity, on the other hand, injuries among young adults mostly involved the dominant ex- tremity and were related to glass cutting (p = 0,009). Repair and follow-ups of the upper extremity peripheral nerve injuries require high levels of knowledge and skills, and nowadays these injuries are among the most important emergencies. When there is a suspicion about a peripheral nerve injury, an early diagnosis with a careful exam- ination and a good repair with the microsurgery principles at the acute stage should be performed and then, the patients should be followed-up with a decent rehabilita- tion schedule.