Rejyonal intravenöz anestezide kullanılan %0,5'lik Lidokain'in serum konsantrasyonlarının ölçümü ve toksisite yönünden değerlendirilmesi
Determination of 0.5% Lidocaine serum concentrations and evaluation for toxicity in intravenous regional anaesthesia
  1. Tez No: 79964
  2. Yazar: HATİCE DİLEK KIREKER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. A. ŞÜKRÜ AYNACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Eczacılık ve Farmakoloji, Anesthesiology and Reanimation, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Rejyonal intravenöz anestezi (RİVA), Lokal anestezikler, Lidokain ve Serum konsantrasyonu. VI, Intravenous regional anaesthesia (IVRA), Local anesthetics, Lidocaine and Serum concentration. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi REJYONAL İNTRAVENÖZ ANESTEZİ'DE KULLANILAN %0.5'LİK LİDOKAİN'İN SERUM KONSANTRASYONLARININ ÖLÇÜMÜ VE TOKSİSİTE YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ H. Dilek KIREKER Gaziantep Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. A. Şükrü AYNACIOĞLU Şubat 1999 Rejyonal anestezi tekniklerinden biri olan“Rejyonal İntravenöz Anestezi”(RİVA), özellikle üst ekstremite operasyonlarında damar içine verilen lokal anestezik ajan ile blok oluşturulması tekniğidir. RİVA'da %0.5'lik lidokain güvenilir ve etkili bir lokal anestezik ajan olarak kabul edilmektedir. Ancak bu ilaca bağlı sistemik toksisitenin en aza indirilmesi için uygun anestezi tekniği ile birlikte uygun dozda kullanılması gerekmektedir. Çalışmamızda sistemik dolaşıma geçen lidokain serum konsantrasyonu ile toksik etkileri arasında bir korelasyonun olup olmadığı incelendi. Karpal Tunnel Sendromu tanısı konmuş, yaşlan 27-70 arasında değişen ve öpere edilen 28'i kadın ve 1'i erkek toplam 29 hastada, RİVA oluşturmak amacıyla %0.5'lik lidokainin (40 mi), ilaç verildikten sonra (İVS), turnike açılmadan 2 dakika önce (TAÖ 2 dakika), turnike açıldıktan 2 dakika sonra (TAS 2 dakika), turnike açıldıktan 5 dakika sonra (TAS 5 dakika) ve turnike açıldıktan 10 dakika sonra (TAS 10 dakika) alınan kan örneklerinden serum konsantrasyonları EMIT yöntemiyle tayin edildi. Üç hasta dışında lidokain serum konsantrasyonlarının terapötik konsantrasyon sınırının üstüne çıkmadığı saptandı. Operasyonun bitiminde turnikenin açılmasından sonra lidokain serum düzeyinin üç hastada terapötik konsantrasyon aralığının üzerinde saptanmasına karşın bu hastalarda lidokain'e bağlı ciddi santral sinir sistemi (SSS) ve kardiyovasküler sistem (KVS) ile ilgili yan etkilerine rastlanmadı. Bubulgulardan üst ekstremite operasyonlarında %0.5'lik lidokain'in (40 mi) RİVA'da etkili ve güvenilir bir toka! anestezik olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. S. Thesis DETERMINATION OF 0.5% LI DOC Al NE SERUM CONCENTRATIONS AND EVALUATION FOR TOXICITY IN INTRAVENOUS REGIONAL ANAESTHESIA H. Dilek KIREKER Gaziantep University - School of Health Science, Department of Pharmacology Supervisor: Associate Professor A. Şükrü AYNACIO?LU February 1 999 Intravenous regional anaesthesia (IVRA), one of the regional anaesthesia tecniques is a blocking method achieved by giving local anaesthetic into a vein, especially in upper extremity operations. Lidocaine 0.5% is accepted to be a safe and effective anaesthetic agent. For IVRA in order to minimize the systemic toxicity of the drug appropriate anaesthesia technique and appropriate dosage should be used together. In our study we investigated whether there was a correlation between serum concentrations of lidocaine and it's toxic effects. Twenty nine patients (28 female, 1 male) aged 27-70 years presented with carpal tunnel syndrome participated in the study. Lidocaine 0.5% (40 ml) was used for IVRA. In blood samples, drawn after lidocaine injections, 2 minutes before and 2, 5 and 10 minutes after tourniquet deflation, lidocaine serum concentrations were measured by the EMIT method. Lidocaine serum concentrations were not above the therapeutic concentration range except three patients. Although the serum levels of lidocaine was found above the therapeutic range in three patients after deflation the tourniquet at the end of the operation, no signs of central nervous system (CNS) and cardiovascular system (CVS) toxicities were observed. It has been concluded that 0.5 % lidocaine (40 ml) using for IVRA may be a safe and effective local anaesthetic in upper limb operations. in