Torasik kifoz ile omuz ağrısı, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti ve üst ekstremite fonksiyonu arasındaki ilişki
Relationship between thoracic kyphosis and shoulder pain, range of motion, strength and upper extremity function
  1. Tez No: 799694
  2. Yazar: YAĞMUR YARAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ŞEVGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: torasik kifoz, omuz ağrısı, eklem hareket açıklığı, izokinetik kas kuvveti, DASH, thoracic kyphosis, shoulder pain, range of motion, isokinetic muscle strength, DASH
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı torasik kifoz ile omuz ağrısı, eklem hareket açıklığı (EHA), kuvveti ve üst ekstremite fonksiyonu arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya 18-60 yaş aralığında, torakal kifoz açısı 40° üzerindeki kişiler dahil edildi. Katılımcıların varsa semptomatik tarafı, yoksa dominant kullandığı ekstremite referans alınarak omuz değerlendirmesi yapıldı. Tüm katılımcılara manuel inklinometre ile torakal kifoz açısı ölçümü, Vizüel Analog Skala (VAS) ile omuz ağrı değerlendirmesi, gonyometre ile omuz EHA ölçümü, Cybex II izokinetik dinamometresi ile omuz izokinetik kuvvet değerlendirmesi ve Quick-DASH ile üst ekstremite fonksiyonu değerlendirmesi yapıldı. Değerlendirmeler sonucunda tüm parametreler arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Torasik Kifoz açısı ile VAS skoru ve DASH skoru arasında aynı yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p0.05). Tüm ölçüm değerleri açısından cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamız torasik kifoz açısı ile omuz parametreleri arasındaki ilişkiyi çok yönlü değerlendiren bir çalışmadır. Sonraki çalışmaların daha uzun süre takipli olması ve daha çok katılımcıyla yapılması torasik omurganın omuz ağrısının etiyolojisi ve tedavisindeki rolünün anlaşılmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to determine the relationship between thoracic kyphosis and shoulder pain, range of motion (ROM), strength and upper extremity function. Methods: People between the ages of 18-60 and with a thoracic kyphosis angle of over 40° were included in the study. The symptomatic side of the participants, if any, or the dominant extremity were evaluated. Thoracic kyphosis angle measurement with manual inclinometer, shoulder pain evaluation with Visual Analogue Scale (VAS), shoulder ROM measurement with goniometer, shoulder isokinetic strength evaluation with Cybex II isokinetic dynamometer and upper extremity function evaluation with Quick-DASH were performed on all participants. As a result of the evaluations, the relationship between all parameters was examined. Results: A statistically significant correlation was found between thoracic kyphosis angle and VAS score and DASH score (p0.05). There was no statistically significant difference between the genders in terms of all measurement values (p>0.05). Conclusion: Our study is a multidimensional study evaluating the relationship between thoracic kyphosis angle and shoulder parameters. Further studies with longer follow-up and more participants may provide an understanding of the role of the thoracic spine in the etiology and treatment of shoulder pain.