Acil serviste yoğun bakım yatışı kararı verilen ancak takibine devam edilen hastalarda, acil serviste bekleme sürelerinin mortalite üzerine etkisi ve mortaliteyi etkileyen diğer faktörler
The effect of lenght of stay in emergency department on mortality in patients whom decided to intensive care unit admission however followed in emergency department and other factors affecting mortality
- Tez No: 799706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CAHİT HALHALLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil tıp, kalma süresi, mortalite, yoğun bakım üniteleri
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Sağlık bakımı talebi nedeniyle acil servislere (AS) başvurularda ve dolayısıyla bekleme sürelerinde artış olmaktadır. AS'lere başvuran ve Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) takibi planlanan hastaların sayısındaki artış, mevcut kapasitenin üzerinde bakım ihtiyacı gerektirebilir. Kapasitedeki problemler uzun bekleme sürelerine sebep olarak mortaliteyi etkileyebilir. Çalışmamızın amacı; AS'de YBÜ takibi kararı verilen hastaların özelliklerini değerlendirerek, AS'de bekleme süresinin 30 günlük mortalite üzerine etkisini ve mortalite üzerine etkili olan diğer faktörleri belirlemek, kritik hastalar arasında seçim yapmak gerektiğinde öncelik verilmesi gereken hasta grubu için objektif seçim kriterlerine ulaşmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma, 21.04.2022-21.04.2023 tarihleri içerisinde tek merkezli hastanemiz AS'sine başvuran ve YBÜ takibi planlanan yetişkin hastaları kapsayan; prospektif bir çalışmadır. Çalışmada hastaların AS'de kalış süreleri kaydedildi (A: 0-2 saat, B: 2-8 saat, C: 8 saatten fazla). Ayrıca; yaş, cinsiyet, geliş zamanı, tanısı, endikasyon süresi, kronik hastalıkları, APACHE II (Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi) skoru, GKS (Glasgow Koma Skalası) ve vital bulguları ile hastalara uygulanan mekanik ventilasyon, entübasyon, inotrop desteği analiz edildi. Hastalar YBÜ'ye nakledilip 30 günlük süreçte takip edilerek mortalite durumu ve mortaliteyi etkileyen faktörler değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya YBÜ takibi planlanan 655 hasta dahil edildi. AS'de bekleme süreleriyle mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (A grubu %20; B grubu %23,7 ve C grubu %27,4; p=0,483). İnotrop alma, kronik hastalık varlığı, yüksek APACHE II skoru, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ve sepsis hastalarında AS'de bekleme süresinin artmasıyla 30 günlük mortalitede artış görülmedi. Ancak kardiyak orijinli tanılar, pnömoni ve pulmoner emboli, serebro vasküler olay, akut batın varlığı, entübasyon varlığı ve erken YBÜ endikasyonu konan hastaların AS'de bekleme sürelerinin artmasıyla 30 günlük mortalitelerinde artış görüldü. SONUÇ: AS'de bekleme süresinin artmasıyla mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktur. Çalışmamızın doğruluğunun pekiştirilmesi için çok merkezli ve daha çok hastanın dahil edildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: Due to the demand for health care, there is an increase in admissions to Emergency Department (ED) and, thus, Lenght of stay (LDS). The increase in the number of patients admitted to EDs and planned for intensive care unit (ICU) admission may require care beyond the current capacity. Problems in capacity can cause long LOS and affect mortality. The aim of our study; Evaluating the characteristics of the patients for whom ICU follow-up is decided in the ED, determine the effect of the 30-day waiting period in the ED on mortality and other factors affecting mortality, and reach objective selection criteria for the patient group that should be given priority when choosing among critically ill patients. MATERIALS AND METHODS: The study included adult patients who admitted to our single-center hospital ED between 21.04.2022 and 21.04.2023 and were planned to be followed up in the ICU; It is a prospective study. The study recorded the patient's LOS in the ED (A: 0-2 hours, B: 2-8 hours, C: more than 8 hours). Moreover, age, gender, time of arrival, diagnosis, duration of indication, chronic diseases, APACHE II (Acute Physiology and Chronic Health Assessment) score, GCS (Glasgow Coma Scale) and vital signs, mechanical ventilation, intubation, and inotropic support applied to the patients were analyzed. Mortality status and factors affecting mortality were evaluated by transferring the patients to the ICU and following up for 30 days. RESULTS: 655 patients who were planned for ICU follow-up were included in the study.