Acil servise başvuran glaskow koma skalası düşük (10 ve altı) hastalarda modifiye risk altındaki hasta (par) skorlamasının mortalite ve morbidite üzerine etkisi
Modified patient at risk scores' effect on mortality and morbidity, patients have low glasgow coma scales in the emergency department
- Tez No: 434666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ HAKAN EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, koma, Modifiye PAR skorlaması, Emergency department, coma, Modified PAR scoring
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Acil Servise Başvuran Glaskow Koma Skalası Düşük Hastalarda Modifiye PAR Skorlamasının Mortalite ve Morbidite Üzerine Etkisi Dr. Sevgi SARZEP ÇATLAK, Acil Anabilim Dalı, SİVAS, 2016 Acil servise başvuran kritik hastalarda bilinç durumu takibi oldukça önemlidir. Klinik durumu değerlendirmek, hastaların izlem sürecindeki değişiklikleri saptamak için kullanılan klinik izlem skalaları bulunmaktadır. Özellikle bilinç düzey takibinde en sık kullanılan klinik izlem skalası Glaskow Koma Skalası (GKS)' dır. Yine acil serviste kullanılabilecek bir diğer klinik izlem skalası Modifiye PAR Skorlamasıdır. Biz bu çalışmamızda acil servise başvuran koma halinde bulunan hastalarda Modifiye PAR Skorlamasını kullanarak hastaların yoğunbakıma yatış durumunu, 1. ve 30. dakikalarda bakılan skorlar arasındaki mortalite ve morbidite açısından önemlilik durumunu araştırdık. Çalışmamıza acil servise başvuran genel durumu kötü, koma halinde olan 65 hasta alındı. Hastalarda koma haline neden olan özel etiyolojik durum aranmaksızın Modifiye PAR Skorlaması parametreleri olan santral sinir sistemi cevabı, nabız, solunum sayısı ve sistolik kan basıncı değerlerine bakıldı. Bu bulgularla oluşturulan skorlama ile 3 ve üzeri skor alan hastaların yoğunbakıma yatış durumları değerlendirildi. Ayrıca 1. ve 30. dakikalarda bakılan skor puanları arasındaki değişikliğin anlamlı olup olmadığı saptandı. Bu çalışma ile daha fazla hasta üzerinde değerlendirme yaparak skorlama sisteminin güvenilirlik derecesinin ölçülmesi ve acil serviste kullanımının yaygınlaştırılması planlandı. Alınan 65 hastanın 1. ve 30. dakikalardaki skorları hesaplandı. Veriler SPSS 14 programına yüklendi. Bu skorlar karşılaştırıldığında istatistiksel olarak farklılık önemsiz olarak bulundu. Ancak cinsiyet açısından bakıldığında 1. dakikadaki skorlar arasındaki farklılık erkek ve kadınlar açısından önemsiz olmasına karşın 30. dakikadaki farklılık önemli bulunmuştur. Sonuç olarak acil serviste Modifiye PAR Skorlama sisteminin kullanımının hastaların takibinde güvenli bir yöntem olduğuna karar vermek için daha çok ve daha geniş serili araştırmalar yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Modified Patient at Risk Scores' Effect on Mortality and Morbidity, Patients have Low Glasgow Coma Scales in the Emergency Department Dr. Sevgi SARZEP ÇATLAK, Emergency Department, SİVAS, 2016 It is important to follow the state of consciousness in critically ill patients admitted to the emergency service. Clinical assess the situation, a clinical follow-up scales used to detect changes in the patient follow-up process. In particular, awareness of the most commonly used clinical follow-up scale in the pursuit of the Glasgow Coma Scale (GCS). Another clinical observation scale that can be used in emergency service is Modified PAR scoring. We found comatose patients in this study who presented to the emergency room to ICU admission status, between 1 and 30 minutes in terms of looking at the scores, we investigated the significance of mortality and morbidity situation. The general condition of the poor in our study admitted to the emergency service, which enrolled 65 patients in a coma. Causing coma in patients with specific etiologic into the case with out requiring tuning parameters PAR Scoring central nervous system response, heart rate, respiratory rate and systolic blood pressure were measured values. These findings formed by scoring 3 or higher score to ICU admission status of patients was assessed. In addition, the changes between the 1st and tended to score points in 30 minutes was found to be significant or insignificant. In this study, more patients by measuring the degree of reliability assessment on the scoring system was planned to expand the use of emergency services. 65 patients received scores were calculated in the first and thirtieth minute. Data uploaded to SPSS 14 software. Comparing these scores were found to be statistically insignificant differences. However, although in significant when viewed from a gender perspective in terms of differences between men and women lead in the first minute were significant differences in the thirtieth minute. As a result, we believe that emergency Modified PAR scoring system more secure method is to decide on the follow up of patients and the wider spread of use of research needs to be done.