Sanatsal anlatım biçimi olarak sinema ve resim
Cinema and painting as artistic expressions
  1. Tez No: 799729
  2. Yazar: ERSİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENİHA ÜNAY SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, Resim, Sanat, Sinema, Storyboard, Color, Picture, Art, Cinema, Storyboard
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tezde farklı iki disiplin olan sinema sanatı ile resim sanatı ele alınmıştır. Bu teze sinema sanatının başlangıç evresi olan ilk hareketli fotoğrafın ortaya çıkma serüveni ile başlangıç yapılmıştır. İlk filmlerin 10 dakikayı geçemeyecek şekilde olması ile beraber ilerleyen yıllarda zaman konusunda filmler üretilmiştir. Yönetmenler sürenin sınırsız olduğu sinemada artık farklı arayışlar peşine gitmiştir. Tezde sinema sanatının sanat tarihinde resim sanatındaki karşılığının neler olduğu belirtilmiştir. Bu iki sanat dalının ilişkisi ve yapıtların incelenmesi sonucunda kişisel çalışmalar ortaya çıkmıştır.Bu tezin kapsamında modern sanat döneminden günümüze kadar olan süre zarfındaki sanat filmlerinin resimle olan ilişkisi ele alınmıştır. Bağımsız sinema filmleri üzerinden, yönetmenlerin biçemleri ve storyboardları incelenip sanat bağlamındaki yerinin kritiği yapılmıştır. Devamında storyboardların üslupsal değerlerinin sinemaya aktarım biçimleri üzerinde durulmuştur. Yönetmenler, sanat tarihine verdikleri referanslarla yeni yapıtlar üretmişlerdir. Tez bağlamında ele alınan yönetmenlerin aynı zamanda buldukları kendilerine özgü tekniklerle dünya sinemasına yön verdikleri ortaya konulmuştur. Bu tezde başarılı yönetmenlerin yapıtlarını ortaya çıkarması için onları güçlü tutan ortak trajik yaşanmışlıklarının üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda sinema ve resim sanatında imge kavramı üzerine odaklanılmıştır. İmgenin zaman içerisindeki kazandığı anlam değişiklikleri ele alınmıştır. Sinema sanatının ışık, renk, gölge ve sahnelerde kullanılan kompozisyonlarının sinematografileri incelenip sanat akımları ile nasıl bir görsel bağlantının kurulabileceği irdelenmiştir. Sinemanın anlatım dili için kullanılan imge ve film ile arasındaki bağlantı bütünlüğünü sağlayan başlıca yönetmenlerden; Andrey Tarkovsky, Akira Kurosawa ve Alfred Joseph Hitchcock'ın filmleri baz alınarak incelemeler yapılmıştır. Öncelikle sanatçıların biyografileri üzerinde durulmuş sonrasında ise başyapıtları ve eserleri incelenmiştir. Biyografileri ele alınan sanatçıların özgün birer yönetmen olmalarının sonucunda ortak yönlerinin var olduğu saptanmış ve bunun üzerine analizler yapılmıştır. Araştırmada literatür tarama yöntemi kullanılmıştır. Basılı ve elektronik kaynaklardan yararlanılmıştır. Sanatçı web siteleri, müze ve galeri web siteleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the art of cinema and the art of painting, which are two different diciplines in terms of content, are discussed. This thesis started with the emergence of the first motion Picture, which is the beginning stage of the art of cinema. With the first films not to exceed 10 minutes, films about time duration were produced in the following years.The directors have sought different pursuits in the cinema, where the time is unlimited. In the thesis, it is stated what the art of cinema corresponds to the art of painting in the history of art. As aa result of the relationship between these two branches of art and the examination of the Works, personal studies have been contributed.Within the scope of this thesis, the relationship between art films and painting from the modern art period to the present deal with. Through independent movies, the style and storyboards of the directors were examined and their place in the context of art was criticised. Afterwards, the transfer of the stylistic values of the storyboards to the cinema deal with. In addition to the referances they gave to the history of art, the directors produced new works with the cinema technique. It has been revealed that the directors have discussed in the context of the thesis also give direction to wold cinema with the techniques they find unique to themselves. This thesis focuses on the common tragedies that keep successful directors strong to reveal their work. At the same time, the focus is on the concept of image in cinema and painting. The meaning changes of the image over time are discussed. The cinematographies of the light, color, shadow and compositions used in the scenes of the cinema art were examined and how a visual connection could be established with the art movements was examined. One of the main directors who ensure the integrity of the connection between the image and the film used fort he narrative language of cinema; studies have been made based on the films of Andrey Tarkovsky, Akira Kurosawa and Alfred Joseph Hitchcock. First of all, the biographies of the artists were emphasized and then their masterpieces and Works were axamined. As a result of the fact that the artists whose biographies are discussed are original directors, it has been determined that they have common aspects and analyzes have been made on this. Literature scanning method was used in the research. Printed and electronic sources were used. Artist websites, museum and gallery websites were examined.