Kur'ân'da ilim, hikmet ve sabır ilişkisi: Hz. Mûsâ ve sâlih kul kıssası örnekliğinde
The relationship of knowledge, wisdom, and patience in the Qur'an: In the example of the parable of Moses and righteous servant
  1. Tez No: 799767
  2. Yazar: MERYEM ÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP NERMİN AKSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İlim, Hikmet, Sabır, Hz. Mûsâ ve Sâlih Kul Kıssası, Knowledge, Wisdom, Patience, The Parable of Moses and Righteous Servant
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Hz. Mûsâ ve sâlih kul kıssası örnekliğinde ilim, hikmet ve sabır ilişkisini araştıran bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ilim, hikmet ve sabır kavramları İslâmî kaynaklar ışığında incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ilgili kavramlar bağlamında Hz. Mûsâ ve sâlih kul kıssası açıklanmıştır. Son bölümde ise Hz. Mûsâ ve sâlih kul kıssası bağlamında ilim, hikmet ve sabır kavramlarının yakın ilişkisi üzerinde durulmuştur. İlim, hikmet ve sabır örnekleriyle dolu olan Hz. Mûsâ ve sâlih kul kıssası bu kavramların pratik boyutuna dikkat çekmektedir. Kıssada ilmin temsilcisi konumunda olan Hz. Mûsâ hikmetin temsilcisi konumunda olan sâlih kula tabi olmuştur. İlmî bir şahsiyet olan Hz. Mûsâ'nın gerçekleşen olaylara karşı sabırsızlığı ise onun hikmete ulaşmasında en büyük engel olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, which investigates the relationship between knowledge, wisdom and patience in the example of Moses and the righteous servant, consists of three parts. In the first part, the concepts of knowledge, wisdom and patience are examined in the light of Islamic sources. In the second part of the study, the story of Moses and the righteous servant is explained in the context of related concepts. In the last chapter, the close relationship between the concepts of knowledge, wisdom and patience in the context of the story of Moses and the righteous servant is emphasized. The story of Moses and the righteous servant, which is full of examples of knowledge, wisdom and patience, draws attention to the practical dimension of these concepts. Moses, who is the representative of knowledge in the story, has been subject to the righteous servant, who is the representative of wisdom. The impatience of Moses, who was a scholarly figure, against the events that took place was the biggest obstacle for him to reach wisdom.