Macar sülünü yumurtalarında farklı depolama süresinin kuluçka sonuçları
Effect of different egg stored time on hatchability of incubation results of pheasants
- Tez No: 799823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ÖZGÜR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Ziraat, Bioengineering, Forestry and Forest Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Macar sülünü, Gelemen sülün üretme istasyonu, Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi, Sülün yumurtası, Kapıcam Kınalı Partridge Production Center, Gelemen Pheasant Production Center, pheasant eggs
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu araştırma, entansif şartlarda yetiştirilen macar sülünleri kullanılmıştır. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, XV. Bölge Müdürlüğüne bağlı Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezinde, yine aynı Bakanlığın yaban hayvanı üretim merkezi olan Gelemen Sülün Üretim Merkezinden temin edilen yumurutalar kullanılmıştır. Bu çalışmada sülün yumurtalarının 0-7, 8-14, 15-21 gün süre ile depo edilmesinin yumurta kalite özellikleri ve bazı kuluçka özellikleri üzerine olan etkisi incelenmiştir. Yumurtalar, 14 oC ve %70 nem oranına ayarlanmış yumurta bekletme dolabında beketilmiş ve sırası ile ön gelişim ile çıkım makinesine alınmıştır. Depolamadan önce ise dış kalite özelliklerine bakılmıştır. Bekletme süresinin uzaması ile yumurta ağırlığı, ak ağırlığı, çıkış gücü, kuluçka randımanı ve döllülük oranı etkisi çok önemli(P0.05) Sonuç olarak macar sülünü yumurtalarının en fazla 0-7 gün arasında bir süre ile bekletilmesi olumsuz etkileri ortadan kaldıracak olup, hayvanların biran önce doğaya gönderilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this investigation, intensively raised Hungarian pheasants were employed. Agriculture and Forestry Ministry, XV. The Kapıçam Henna Partridge Production Facility, a member of the Regional Directorate, used eggs from the Gelemen Pheasant Production Center, which is also the same Ministry's wild animal production center. In this study some quality characteristics and hatchability characteristics of 0-7,8-14, and 15- 21 days storage pheasant eggs were investigated. The eggs were kept in the egg holding cabinet at 14 oC and 70% humidity before being transferred to the hatcher for pre-development with the yolk. Before storage, external quality characteristics were checked. The effect of egg weight, egg weight, hatching power, hatchability and fertility rate was found to be very significant (P0.05). As a result, keeping the Hungarian pheasant eggs for a period of maximum 0-7 days will eliminate the negative effects and will contribute to the sending of the animals to the nature as soon as possible. It can be say that pheasant eggs must not be stored more than 7 days.