Kaynaştırma öğrencilerinin başarılarının değerlendirilmesine ilişkin okul yöneticileri ve öğretmenlerin görüşlerinin belirlenmesi
Determination of school administrators and teacher's visuals related to the evaluation of the achievement students success
  1. Tez No: 799887
  2. Yazar: TUĞBA ŞAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDES SAKALLI DEMİROK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, ilkokul yöneticileri, sınıf öğretmenleri, branş öğretmenleri, başarı değerlendirmesi, sınav uyarlaması, not verme, Mainstreaming, primary school administrators, class teachers, branch teachers, success evaluation, exam adaptation, grading
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırma kaynaştırmanın uygulandığı ilkokullarda, okul müdürleri, kaynak odadaki özel eğitim öğretmenleri ve sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf- branş öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencilerinin başarılarının değerlendirmesine ilişkin görüşlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.. Araştırma 2017-2018 eğitim öğretim yılında KKTC Lefkoşa'da bulunan seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 5 ilkokulda gerçekleşmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 5 ilkokul yöneticisi, 5 kaynak odada görev yapan özle eğitim öğretmeni, 29 sınıf öğretmeni, 14 branş öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında önceden hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular yönetici, özel eğitim öğretmeni, sınıf öğretmeni ve branş öğretemeni görüşlerine göre ayrı temelar ve alt temalar oluşturularak hazırlanmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrencilerin başarı değerlendirilmesi konusunu hafife aldığı, öğretmenlerin çoğunluğunun sınav ile değerlendirme yaptkları ve özel gereksinimli öğrenciler için sınav uyarlamarını yetersiz kullandıkları belirlenmiştir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin genellikle karne notu verirken işbirliğine açık olduğu, dönem boyunca değerlendirme konusu kapsamında işbirliği yapmadıkları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda branş öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrencilerin başarı değerlendirilmesi konusunda genelinin bütün öğrencilere yüksek notlar verdiği, sınav yapan öğretmenlerin sınav uyarlaması konusunda ortam ve zaman yetersizliğinden kaynakalanan sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Ayrıca branş v öğretmenlerinin genellikle karne notu verirken işbirliğine açık olduğu ve değerlendirmede özel eğitim öğretmeni yanı sıra sınıf öğretmenleriyle daha fazla işbirliği içinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Kaynak odada görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin zaman ve öğrenci sayısından kaynaklı öğrencileri ayrıntılı olarak, BEP kullanarak değerlendirmekte zorlandıkları ve bunun sonucunda daha kolay olan kaba değerlendirmeler ile değerlendirme yaptıkları belirlenmiştir. Özel eğitim öğretmenleri sınıf ve branş öğretmenlerinin en çok davranış problemleri ile ilgili sorun yaşadıklarını, değerlendirme ile ilgili sadece karne verilme zamanı geldiğinde sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Yöneticeler özel gereksinimli öğrencilerin derslerine giren öğretmenlerin sene başında öğrencilerin özelliklerini aktarmak amacıyla birbirleri ile iletişim halinde olduklarını belirtmişlerdir. Yöneticilerin öğretmenler arası işbirliği sürecinin içinde yer almadığı belirlenmiştir. Özel eğitim ve kaynaştırma ile ilgili yönetmelik ve yasa olmadığından kaynaklı, yöneticilerin özel gereksinimli öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamada güçlük yaşadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the opinions of school principals, special education teachers in the resource room and classroom teachers with classroom integration students to assess the success of the integration students in the primary school where the integration was implemented. Qualitative research method was used in this research. The study was carried out in 5 primary schools selected in 2017-2018 school year using the unselected sampling method in TRNC Nicosia. The study group consists of 5 primary school administrators, 5 self-education teachers working in the resource center, 29 class teachers and 14 branch teachers. Preprepared semi structured interview questions were used to collect the data. The data were analyzed using the content analysis technique. Findings were prepared by creating separate baselines and sub-themes according to managerial, special education, classroom and branch teacher views. As a result of the research, it has been determined that the teachers of classroom have special needs students on the achievement assessment, the majority of the teachers have evaluated with the exam, and they have used the test adaptations for special needs students. As a result of the research, it has been determined that the teachers of classroom have special needs students on the achievement assessment, the majority of the teachers have evaluated with the exam, and they have used the test adaptations for special needs students. It has also been determined that classroom teachers are generally open to cooperating while giving grades, and that they do not cooperate within the framework of the assessment during the semester. As a result of the research, it was determined that branch teachers gave high grades to all students about the evaluation of the achievement of special needs vii students, and that the teachers who had taken the exam had problems due to lack of time and environment about the exam adaptation. It was also found that branch teachers were generally open to collaborating while giving grades, and that they were more cooperating with classroom teachers as well as with special education teaching. It has been determined that special education teachers working in the resource center have difficulty in evaluating students who are sourced from time and students in detail using Individualized Training Program(ITP), and as a result, they are evaluated with rough evaluations which are easier. Special education teachers stated that class and branch teachers had problems mostly with behavior problems and that they had problems when it was only time to give reports about the evaluation. The managers stated that the teachers who entered the courses of the students with special needs were in contact with each other to convey the characteristics of the students at the beginning of the year. It has been determined that managers have difficulty in meeting the needs of students with special needs due to lack of regulations and legislation on special education and inclusion.