Yumurta kabuğu, tavuk tüyleri ve mermer tozunun beton katkısı olarak kullanımı ve etkilerinin incelenmesi
The use of egg shell, chicken feathers, marble powder as concrete admixture and investigation of the effects.
  1. Tez No: 799905
  2. Yazar: İBRAHİM GÜNGÖR DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çimento, Beton, Yumurta kabuğu tozu, Tavuk tüyü, Mermer tozu, Kalker, Cement, Concrete, Eggshell powder, Chicken feather, Marble powder, Limestone
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Gıda endüstrisi atıkları, yaygınlığı, ulaşılabilirliği ve miktarı açısından büyük bir kullanım potansiyeline sahiptir. Bu araştırmada, yumurta kabuklarının çimentoya ikame yoluyla betona etkileri incelenmiştir. Ayrıca tavuk tüylerinin, yumurta kabukları ile birlikte bağlayıcı lif (fiber) amacıyla takviye malzemesi olarak kullanımının sonuçları da incelenmiştir. Yumurta kabuğunun etkilerinin kapsamlı değerlendirilmesi için, çimento sektöründe yaygın olarak kullanılan kalker ve mermer endüstrisi atığı olan mermer tozu da katkı olarak kullanılıp kapsam genişletilmiştir. Bu kapsamda, laboratuvar şartlarında katkısız bir çimento hazırlanıp, bu çimentoya tüm katkılar farklı oranlarda ikame edilerek 12 adet katkılı çimento numunesi hazırlanmıştır. Hazırlanan çimento numunelerinin fiziksel, kimyasal ve mekanik testleri yapılmıştır. Test sonuçlarına göre tüm numunelerin çimento standardına göre ayrı ayrı uygunluk değerlendirmesi yapılmıştır. Öğütülmüş yumurta kabuğunun %10'a kadar ikamesiyle CEM I 42,5 R Portland çimentosu üretimi yapılabileceği gibi, daha yüksek oranlarda kullanılabileceği de belirlenmiştir. Yumurta kabuğu ile üretilen çimentonun, betonda erken dayanımları artırma özelliğinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yumurta kabuğu ile birlikte çimentoya tavuk tüyü takviye edildiği takdirde betonun priz süresinin kısaldığı belirlenmiştir. 2023, x + 76 sayfa
Özet (Çeviri)
Food industry waste has a great potential for use in terms of prevalence, accessibility and quantity. In this research, the effects of eggshells on concrete by substitution of cement were investigated. In addition, the results of using chicken feathers together with egg shells as fiber reinforcement material were also examined. For the comprehensive evaluation of the effects of eggshell, marble dust, which is a waste of limestone and marble industry widely used in the cement industry, was also used as an additive. In this context, an additive-free cement was prepared under laboratory conditions and 12 cement samples with additives were prepared by substituting all additives to this cement in different proportions. Physical, chemical and mechanical tests of these samples were carried out. According to the test results, conformity assessment of all samples according to the cement standard was carried out separately. It has also been determined that CEM I 42.5 R Portland cement can be produced and used at higher rates by substituting up to 10% of ground eggshell. Cement produced with eggshell has been found to increase the early strength of concrete. In addition, it was determined that the setting time of the concrete was shortened if chicken feathers were added to the cement together with the egg shell. 2023, x + 76 pages