Ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı, yalnızlık ve fiziksel aktivite ilişkisi
The relationship between digital game addiction, loneliness and physical activity of secondary school students
- Tez No: 799906
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun, Fiziksel Aktivite, Oyun, Yalnızlık, Digital Gaming, Physical Activity, Gaming, Loneliness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Kars ili Kağızman ilçesinde öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığının yalnızlık ve fiziksel aktivite ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kars ili Kağızman ilçesinde resmi okullarda öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise tesadüfi örneklem tekniği ile belirlenen 139 erkek, 137 kız toplam 276 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada dört bölümden oluşan anket tekniği kullanılmıştır. Birinci bölümde katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan demografik verilerin yer aldığı kişisel bilgi formu yöneltilmiştir. İkinci bölümde öğrencilerin dijital oyun bağımlılığı düzeylerini ölçmek için Hazar tarafından geliştirilen Çocuklar İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, üçüncü bölümde fiziksel aktivite tutumlarını ölçmek için Yıldızer tarafından geliştirilen Fiziksel Aktiviteye Yönelik Tutum Ölçeği, dördüncü bölümde yalnızlık düzeylerini ölçmek için Yıldız tarafından geliştirilen UCLA Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu kullanıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship of digital game addiction with loneliness and physical activity of secondary school students studying in Kağızman district of Kars province. The universe of the study consists of secondary school students studying in official schools in Kağızman district of Kars province in the 2021-2022 academic year. The sample group consists of 276 secondary school students, 139 boys and 137 girls, determined by the random sampling technique. The survey technique consisting of four parts was used in the research. In the first part, a personal information form containing demographic data prepared by the researcher was sent to the participants. In the second part, the Digital Game Addiction Scale for Children developed by Hazar was used to measure students' levels of digital game addiction, in the third part, the Attitude Scale for Physical Activity developed by Yıldızerto measure physical activity attitudes, in the fourth part, the Short Form of the UCLA Loneliness Scale developed by Yıldız was used to measure loneliness levels.