Familyal konjenital kataraktlı ailelerde sitogenetik ve moleküler çalışmalar
Cytogenetik and molecular studies on the familial congenital cataract families
  1. Tez No: 79993
  2. Yazar: ÖZGÜL ALPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN BAĞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Tıbbi Biyoloji, Eye Diseases, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital katarakt, Linkaj Analizi, Floresan Teknolojisi, Congenital cataract, Linkage analysis, Fluorescent technology
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Konjenital kataraktların insidansı yaklaşık olarak 250 doğumda bir görülüp çocuklardaki görme kaybının 3 te birini oluşturan, görme hastalıkların en belirgin nedenidir. Bg hastalık klinik ve genetik olarak heterojenite gösterdiğinden bazı tiplerinin sitogenetik kırık noktalarından yola çıkarak yapılan linkaj analiz çalışmaları sonucu genleri bulunmasına karşın, etkili olan tüm genler henüz belirlenememiştir. Araştırmamızda üç konjenital katarakttı aile seçilip pedigrileri çıkarıldığında sadece bir ailenin bağlantı analizleri için uygun genişlikte olduğu belirlenerek çalışmalara başlanmıştır. Konjenital katarakt tanısı konulmuş otozomal dominant kalıtım gösteren, kuşaklar arası tam penetrans geçiş olduğu belirlenen aile bireylerinde yapılan sitogenetik analizler ile herhangi bir anomali saptanmamıştır. Bu nedenle aday katarakt lokusları olan CAM, CCL, GSR, CCA, CTAA-2, CCA-2, CAE-1, CCZA, CCV, CRYA-A ile yapılan linkaj analizleri, sonucunda negatif değerler ortaya çıktığından mikrosatellit markerlar ile rastgele genom taramasına geçilerek 1-6 nolu kromozomlar taranmış ve yeni bir gen lokusu bulunamamıştır. Otozomal dominant konjenital katarakt hastalığı taşıyan ailemizde aday olabilecek genlerin ve belirli kromozoma kadar tarama sonuçlarının negatif olması, mevcut lokuslara ilave olarak Türk ailelerinde yeni bir lokusun daha var olabileceğini ve diğer kromozomlarla linkaj analizlerine devam edilmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca geniş ailelerin bulunup çalışmaya dahil edilmesi bulguların onaylanması açısından önemli olacaktır. Araştırmamızda kullanılan otomatize floresan teknolojisi ile elde edilen sonuçlar oftalmoloji alanında konjenital katarakt konusunda Türkiye'de yapılan ilk genetik haritalama çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The incidence of congenital cataract is approximately 1 in 250 births and it is a significant cause of visual disease, being responsible for about one-third of blindness in children. Although, as a tesult of linkage analysis studies some of the genes had been determined based on the cytogenetic breakpoints; because of the clinic and genetic heterogeneity, all of the effective genes has not been described yet. Based on the pedigree analysis, in the three selected congenital cataract families, it has been determined that only one family had the appropriate size for the linkage study. No cytogenetic abnormality had been found on the members of the family which shows the autosomal dominant inheritance of congenital cataract and complete penetrance between generations. As a result of linkage analysis carried out with CAM, CCL, GSR, CCA, CTAA-2, CCA-2, CAE-1, CCZA, CCV, CRYA-A which are the candidate cataract loci, negative results had been obtained. Therefore, by using the microsatellite markers, chromosomes 1 through 6 has been scanned randomly and no candidate loci has been found. In our autosomal dominant inherited congenital cataract family, the negative results for the candidate genes and scanned chromosomes indicates that the presence of an additional loci and decided to continue for the linkage analysis on the other chromosomes. In addition, it will be important to find larger families and include them in the study so as to confirm our results. The automatized fluorescent technology which is used in the present research is the first genetic mapping study in the field of ophthalmology., in Turkey