Preterm ve term bebeklerde göz tarama sonuçlarımız
Our eye screening results in preterm and term babies
- Tez No: 845789
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL İLKAY SEZGİN AKÇAY, DR. GÜLAY KARAKUŞ HACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, term, preterm, doğum ağırlığı, gestasyonel yaş, Retinopathy of prematurity, term, preterm, birth weight, gestational age
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Ocak 2018- Aralık 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve araştırma Hastanesi prematüre retinopatisi (PR) polikliniğinde ayaktan muayene olan term ve preterm bebekler ile yenidoğan yoğun bakımda yatarak takip edilen preterm bebeklerin klinik ve demografik özellikleri ile muayene bulgularını ve tedavi sonuçlarını değerlendirmek Metod: Ocak 2018-Aralık 2022 tarihleri arasında muayene edilen bebeklerin kayıtları retrospektif olarak incelendi. Verilerin analizinde Windows ile uyumlu SPSS( Statistical Package for Social Science) v.26 istatistik yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamız 16190 bebeğin 32380 gözü incelendi. Bebeklerin %91,85'i (n:14780) term bebek, %8,15 'i (n:1320) preterm bebek idi. Binüçyüzyirmi preterm bebeğin 2640 gözü, 14870 term bebeğin 29740 gözü incelendi . Muayene edilen 29740 term bebek gözünün %98.3'ünde (n:29229) oküler patoloji izlenmedi. Muayene edilen term bebek gözlerininin %1,7'sinde (n:511) en az bir oküler patoloji saptandı. En sık saptanan oküler patoloji bebeklerin % 1,55'inde (n:231) görülen preretinal hemoraji ve vitreus hemorajisi(VİH) idi. Muayene edilen preterm bebek gözlerinin %73.29' unda (n:1935) prematüre retinopatisi izlenmezken, %26.71'inde (n:705) prematüre retinopatisi geliştiği görüldü.Prematüre retinopatisi gelişen 705 gözün %85,67 sında (n=604) PR tedavisiz/spontan geriledi . Preterm bebek gözlerinin %3,82'sinde (n=101), retinopati gelişen preterm gözlerin %14,31' inde (n=101) tedavi gerektiren prematüre retinopatisi izlendi. Sonuç: Yenidoğanda göz muayenesi rutin fizik muayenenin bir parçasıdır. İlk 3 ay görsel fonksiyonların geliştiği ve görmenin öğrenildiği bir dönem olduğu için patolojilerin erken tanı ve tedavisi önemlidir. Sadece kırmızı refle testi ile özellikle arka segment kaynaklı patolojilerin atlanma olasılığı yüksektir. Çalışmamızda en sık görülen oküler patoloji spontan gerileyen retina ve vitreus hemorajileri olmakla birlikte, tanı gecikmesi durumunda az görme ve körlüğe neden olabilecek konjenital katarakt, glokom, familyal eksudatif vitreoretinopati(FEVR) gibi oftalmolojik patolojiler ve yaşamı tehdit edebilecek sistemik hastalıkların bileşeni olabilecek bulgular tespit edildi. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde ayrıntılı göz muayenesi yapılması önemlidir. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin şartlarının iyileşmesi preterm bebeklerin hayatta kalma şansını arttırırken morbiditeye neden olabilecek PR gibi hastalıkların görülme sıklığını arttırmıştır. Retinopati gelişiminde birçok faktör rol oynamakla birlikte doğum ağırlığı ve gestasyonel yaş en önemli parametrelerdir. Term bebeklerde olduğu gibi preterm bebeklerde kapsamlı bir tarama protokolü PR kaynaklı körlüğü önlemede en önemli basamaktır. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ve yoğun bakım şartları her ülkenin kendi tarama kriterlerini belirlemesi gereksinimini oluşturmuştur. Ülkemizde tarama esasları Türkiye prematüre rehberinde belirtilmiştir. Son yıllarda intravitreal enjeksiyon tedavilerinin yaygınlaşması ile PR zamanında tanı ve uygun tedavi ile büyük ölçüde rehabilite edilebilen bir oftalmolojik patolojidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Between January 2018 and December 2022, Health Sciences University Ümraniye Education and Research hospital premature retinopathy (PR) outpatient examination of term and preterm infants and the clinical and demographic characteristics of preterm infants followed up in neonatal intensive care to evaluate the examination findings and treatment results Method: The records of babies examined between January 2018 and December 2022 were examined retrospectively. Windows compatible SPSS (Statistical Package for Social Science) v.26 statistical method was used to analyze the data. Results: In our study, 32380 eyes of 16190 babies were examined. 91.85% (n:14780) of the babies were term babies and 8.15% (n:1320) were preterm babies. 2640 eyes of one thousand three hundred and twenty preterm babies and 29740 eyes of 14870 term babies were examined. No ocular pathology was observed in 98.3% (n:29229) of 29740 term baby eyes examined. At least one ocular pathology was observed in 1.7% (n: 511) of term infant eyes examined. The most frequently detected pathologies were preretinal hemorrhage and vitreous hemorrhage, seen in 1.55% (n: 231) of babies. While premature retinopathy was not observed in 73.29% (n:1935) of the preterm baby eyes examined, premature retinopathy developed in 26.71% (n:705). PR improved without treatment/spontaneously regressed in 85.67% (n=604) of 705 eyes that developed retinopathy of prematurity. Premature retinopathy requiring treatment was observed in 3.82% (n=101) of the eyes of preterm babies and in 14.31% (n=101) of the preterm eyes that developed retinopathy of prematurity. Conclusion: Eye examination in newborns is a part of routine physical examination. Since the first 3 months are a period in which visual functions develop and vision is learned, early diagnosis and treatment of pathologies is important. There is a high probability of missing pathologies, especially those originating from the posterior segment, with the red reflex test alone. Although the most common ocular pathology in our study was spontaneously regressing retinal and vitreous hemorrhages, ophthalmological pathologies such as congenital cataract, glaucoma, familial exudative vitreoretinopathy (FEVR), which may cause low vision and blindness in case of delayed diagnosis, and findings that may be components of life- threatening systemic diseases were detected. Therefore, it is important to perform a detailed eye examination in newborn babies. Improved conditions in neonatal intensive care units have increased the survival chances of preterm babies and increased the incidence of diseases such as PR that can cause morbidity. Although many factors play a role in the development of retinopathy, birth weight and gestational age are the most important parameters. A comprehensive screening protocol in preterm babies, as in term babies, is the most important step in preventing blindness caused by retinopathy of prematurity (PR). The development levels and intensive care conditions of the countries have created the need for each country to determine its own screening criteria. Screening principles in our country are stated in the Türkiye premature guide. With the widespread use of intravitreal injection treatments in recent years, ROP is an ophthalmological pathology that can be largely rehabilitated with timely diagnosis and appropriate treatment.