Türkiye'de sinema ve televizyon sektöründe seslendirme olgusunun ekonomi-politik açıdan incelenmesi
An economy-political analysis of the voiceover case in the cinema and television sector in Turkey
- Tez No: 799958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Seslendirme, Dublaj, Seslendirme Oyuncusu, Dubbing, Voice Actor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yayıncılık geneli itibariyle iki temel yapı taşı üzerine konumlandırılmaktadır. Bunlardan ilki izleyiciyi etkisi altına almayı ve zihinsel hazzı oluşturmayı amaçlayan görüntüdür. İkinci yapı taşı ise görüntünün tamamlayıcısı olarak betimlenen sestir. Ses, görüntüyü desteklemesinin yanı sıra anlatıyı güçlendiren öge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir yapımda sesin farklı işlevler üstlendiği görülmektedir. Ses olgusunun işlevlerini yerine getirdiği noktada karşımıza çıkan meslek kollarından bir tanesi seslendirme oyunculuğudur. Seslendirme oyuncuları, medya yapımları içerisinde sesiyle var olmaktadır. Çalışmada, seslendirme oyuncularının meslek kolunda karşılaştıkları sorunların ekonomi politik çerçevede belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın birinci ve ikinci bölümü ses olgusunun kullanım alanları ve seslendirme oyuncularının görüşlerinin ele alındığı kavramsal çerçeveyi oluşturmaktadır. Üçüncü bölüm çalışmanın uygulama alanını içermektedir. Bu doğrultuda kartopu örnekleme yöntemiyle belirlenen 7 seslendirme oyuncusuyla derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Seslendirme mesleğinin sorunları üzerine yapılan görüşmelerde elde edilen veriler nitel analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Sonuç olarak tez çalışmasında elde edilen bulgular kapsamında, seslendirme oyuncularının mesleki anlamda belirli sorunlarla karşılaştığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Broadcasting is generally positioned on two basic building blocks. The first of these is the image, which aims to influence the audience and create mental pleasure. The second building block is sound, which is described as a complement to the image. In addition to supporting the image, sound appears as an element that strengthens the narrative. It is seen that sound assumes different functions in a production. One of the professions that we encounter at the point where the sound phenomenon fulfills its functions is voice acting. Voice actors exist in media productions with their voices. In this study, it is aimed to determine the problems faced by voice actors in the profession within a political economy framework. In this context, the first and second parts of the study constitute the conceptual framework in which the areas of use of the voice phenomenon and the views of voice actors are discussed. The third section includes the application area of the study. In this direction, in-depth interviews were conducted with 7 voice actors determined by snowball sampling method. The data obtained from the interviews on the problems of the voice-over profession were interpreted by qualitative analysis method. As a result, within the scope of the findings obtained in the thesis study, it was concluded that voice actors face certain professional problems.