Aileden aktarılan kültür kodlarının çocukların suç üzerine düşüncelerine etkisi: Kağızman ilçesi örneği
The effect of cultural codes transferred from the family on children's thoughts on crime: The case of Kağizman district
- Tez No: 800025
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile ve Ebeveynler, Sosyalleşme Süreçleri, Kültürel Kodlar, Kültürel Süreçler, Suç Olgusu, Suç Türü, Family and Parents, Socialization Processes, Cultural Codes, Cultural Processes, Case of Crime, Type of Crime
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, ailedeki sosyalleşme süreçlerinde ebeveynler tarafından çocuklara aktarılan kültür kodlarının çocukların suç olgusuna ilişkin düşüncelerine etkisinin ortaya konmasıdır. Bu kapsamda Kağızman Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nden eşinin cezaevinde olması nedeniyle Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden yararlanmakta olan anneler ve 10-18 yaş aralığındaki çocuklarıyla derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak nitel bir çalışma yapılmıştır. 15 kadın ve 29 çocuk olmak üzere 44 katılımcı ile yapılan görüşmeler sonucunda tematik analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularından hareketle, ebeveynlerin aile yaşam öykülerine ve eşlerinin suç öyküsüne dair anlatılarının toplumsal cinsiyet rolleri, evlilik pratikleri, namus kavramı, otorite modelleri ve rol modeller, silah taşıma davranışı ve kan davasına ilişkin kültürel kodlar içerdiği; bu kültürel kodların, suç geçmişi bulunan ebeveynin suç türü ile ilişkili olduğu; örtük ya da açık ve kasıtlı şekilde çocuklara aktarıldığı; çocukların bu kültürel kodları anlamlandırma biçimleri doğrultusunda suç olgusuna ilişkin düşünce kalıpları geliştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal the effect of the cultural codes transferred to the children by the parents during the socialization processes in the family on the children's thoughts on the phenomenon of crime. In this context, a qualitative study was conducted using in-depth interview technique with mothers and their children aged 10-18 years who benefit from Social and Economic Support services from the Kağızman Social Service Center Directorate because their husbands are in prison. Thematic analysis was carried out as a result of interviews with 44 participants, 15 women and 29 children. Based on the research findings, it was determined that the parents' family life stories and their spouses' stories of crime include cultural codes related to gender roles, marital practices, the concept of honor, authority models and role models, gun-bearing behavior and blood feud; that these cultural codes are related to the type of crime of the parent with a criminal history; implicitly or explicitly and intentionally transmitted to children; It has been concluded that children develop thought patterns regarding the phenomenon of crime in line with the way they make sense of these cultural codes.