Turizm işletmelerinde çalışanlarda örgütsel iletişimin iş performansı ve iş doyumu üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigating the effect of organizational communication on job performance and job satisfaction in terms of employees working in tourism companies
- Tez No: 800028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER ŞAFAK EYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Örgütsel İletişim, İş Performansı, İş Doyumu, Turizm, Communication, Organizational Communication, Job Performance, Job Satisfaction, Tourism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, turizm işletmelerinde çalışanlarda örgütsel iletişimin iş performansı ve iş doyumu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma çerçevesinde nicel araştırma yönteminden faydalanılmıştır. Bu çerçevede, 5 Kasım 2021 ve 25 Temmuz 2022 tarihleri arasında, kolayda örnekleme tekniğinden yararlanılarak, 252 çalışan ile online anket yapılmıştır. Ankette demografik bilgilerle ilgili 7 soru, Roberts ve O'Reilly (1974) tarafından geliştirilip Yıldırım (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 34 maddelik Örgütsel İletişim Ölçeği, Kirkman ve Rosen (1999) tarafından geliştirilip Çöl (2008) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 4 maddelik İş Performansı Ölçeği, Brayfield ve Rothe (1951) tarafından geliştirilip Yoon ve Thye (2002) tarafından kısaltılan ve Kuşluvan ve Kuşluvan (2005) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 5 maddelik İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Örneklem grubundan elde edilen verilerin analizinde SPSS-23 bilgisayar programı kullanılmıştır. SPSS-23 bilgisayar programında yapılan analizlerin sonucunda, turizm işletmeleri çalışanlarında örgütsel iletişim düzeyinin iş performansı üzerinde pozitif yönlü, anlamlı ve orta düzeyde bir etkiye sahip olduğu, örgütsel iletişim düzeyinin iş doyumu üzerinde pozitif yönlü, anlamlı ve yüksek düzeyde bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, it is aimed to investigate the effect of organizational communication on job performance and job satisfaction in terms of employees working in tourism companies. In the study, quantitative research technique was used. In this regard, an online survey was made on 252 participants between 5th of November 2021 and 25th of July 2022 via using convenience sampling technique. In the survey, there were used 7 questions about demographical information, Organizational Communication Scale developed by Roberts and O'Reilly (1974) and adapted into Turkish by Yıldırım (2019) with 34 statements, Job Performance Scale developed by Kirkman and Rosen (1999) and adapted into Turkish by Çöl (2008) with 4 statements, and Job Satisfaction Scale developed by Brayfield and Rothe (1951), shortened by Yoon and Thye (2002) and adapted into Turkish by Kuşluvan and Kuşluvan (2005) with 5 statements. In the analysis of research data gathered from sample group, SPSS-23 computer program was used. As the result of analyses made on SPSS-23 computer program, it is found that organizational communication level of tourism companies' employees has positive, significant and mid-level effect on their job performance, and also it has positive, significant and highlevel effect on their job satisfaction.