Non alkolik steatohepatit klinik, laboratuvar ve histopatolojik değerlendirme
Non alcoholic steatohepatitis (clinical, laboratory and histopathological evaluation)
  1. Tez No: 80004
  2. Yazar: ENDER SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKKIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Non alkolik steatohepatit, obesite, hiperlipidemi, diabetes mellitus, insülin IV, Non alcoholic steatohepatitis, obesity, hyperlipidemia, diabetes mellitus, insulin
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Non Alkolik Steatohepatit (NASH); karaciğer steatozu, inflamasyonu ve bazen de siroza kadar ilerleyebilen fibrozisle birlikte serum aminotransferaz yüksekliği ile karakterize bir hastalıktır. NASH obes olmayan hastalarda gelişmesine rağmen obesite yine de en sık eşlik eden durumdur. Insüline bağımlı olmayan diabetes mellitus (DM) ve hiperlipidemi (hipertrigliseridemi ve hiperkolesterolemi) NASH ile sık birliktelik gösteren diğer iki durumdur. Birliktelik gösteren durumları, klinik, biyokimyasal, histopatolojik bazı parametreleri ve dolayısıyla muhtemel patogenetik mekanizmaları incelemek için prospektif bir çalışma düzenledik. Yirmidört hastaya karaciğer biyopsisi ve aminotransferaz seviyesini yükseltebilecek diğer muhtemel etyolojilerin ayırımı yapılarak NASH tanısı kondu. Hastalarımızda obesite sıklığı %79,2, DM ve latent DM (glikoz intoleransı) total olarak %33,3, hiperlipidemi ise %83,3 idi. Karaciğer dokusunda yağlanma ve inflamasyon derecesini etkileyebilecek parametreler arasında obesite derecesi ve serum insülin seviyesi dikkat çekiciydi. Yağlanma, inflamasyon derecesi ve aminotransferaz seviyeleri arasında anlamlı istatistiki korelasyon yoktu. Takiplerde kilo kaybı ile birlikte karaciğer fonksiyon testlerinde düzelme yönünde bir eğilim vardı. Sonuç olarak ; obesite ve hiperlipideminin NASH'ye sıklıkla eşlik ettiğini gözledik. Fakat çalıştığımız hasta gurubunda obes olmayanlar da olduğundan NASH gelişiminde ilave faktörlerin de olabileceğini düşündük. Çalışma sonuçlarımıza göre serum insülin seviye yüksekliği ve insülin direnci en muhtemel sebepler olarak öne çıkmaktadır. Obesite NASH gelişiminde tek sorumlu faktör olmasa da diyet kısıtlaması ve egzersizin NASH tedavisinde etkili olabileceği yorumunu yapabiliriz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY NON ALCOHOLİC STEATOHEPATITIS (CLINICAL, LABORATORY AND HISTOPATHOLOGICAL EVALUATION) Non Alcoholic Steatohepatitis (NASH) is characterised by elevated serum aminotransferase levels with hepatic steatosis, inflammation and occasionally fibrosis that may progress to cirrhosis. Obesity is the condition most often associated with NASH although there may be some non obese patients in this disease. Non insulin dependent diabetes mellitus (NIDDM) and hyperlipidemia (hypertriglyceridemia and hypercholesterolemia) are other common abnormalities reported with NASH. Our aim was to conduct a prospective study to evaluated the associated conditions, clinical, biochemical, histopathological parameters and so probable pathogenetic mechanisms. Twenty-four patients were diagnosed with NASH based on the liver biopsy and differentiation of other possible aetiologies for elevated aminotransferase levels. The frequency of obesity was 79,2%, overt DM and latent DM (as a total percentage) was 33,3% and hyperlipidemia was 83,3%. Among parameters that may affect the degree of steatosis and inflammation in liver tissue, the degree of obesity and serum insulin level drew attention. There was no significant statistical correlation between the degree of steatosis, inflammation and serum aminotransferase levels. There was a tendency for improvement of liver function tests by the way of weight loss with restricted diet. As a result, obesity and hyperlipidemia were frequent conditions associated with NASH. But we suggested that there might be additional factors for development of NASH because of presence of nonobese patients with NASH in our study group. The elevated serum insulin level and insulin resistance were the most probable conditions in according to this study. Although obesity is not an absolute responsible factor for NASH, we can conclude that therapeutic effects of restricted diet and exercise are significant in the management of NASH.