Cangrelor tetrasodyum etkeni içeren farmasötik ilaç ürününde kullanılan primer ambalaj malzemesinden sızan maddelerin keşfedilmesi ve ilaç impüritesi üzerindeki etkisi
Discovery of extractables and leachables from primary packaging material used in pharmaceutical drug product containing cangrelor tetrasodium and its effect on drug impurity
  1. Tez No: 800174
  2. Yazar: MERYEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KOCAOBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrakte edilebilir ve sızabilir maddeler, cangrelor tetrasodyum, liyofilize toz, LC/Q-TOF, GC-MS, Extractables and leachables, cangrelor tetrasodium, lyophilized powder, LC/Q-TOF, GC-MS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Parenteral ilaçlar, genellikle sindirim sistemi dışında uygulanan, ampul veya flakon gibi steril tek doz veya çoklu doz formunda bir şırınga ile doğrudan veya dolaylı olarak kan dolaşımına verilen ilaçlardır. İlaçlar ve tıbbi cihazlar hastaya zarar verebilecek safsızlıklar içermemelidir. Parenteral ürünlerin kritik özelliklerini etkileyen kirlilik, birçok biçimde ve birçok kaynaktan oluşabilir. İlacın temas ettiği tüm yüzeylerden gelebilecek kirleticilerin uygun şekilde kontrol edilmesi, ilaç geliştirme için kritik öneme sahiptir. Son yıllarda çok dikkat çeken bir kirletici sınıfı, sızabilir ve ekstrakte edilebilir maddelerdir. Sızabilir maddeler; taşıma, depolama, kullanım koşulları veya hızlandırılmış stabilite çalışmaları sırasında ambalaj malzemesinden bitmiş ilaca sızabilen yabancı kimyasalları ifade eder. İlaca ait birincil ambalaj sistemi bileşenlerinin laboratuvar testlerinde ortaya çıkartılan potansiyel sızıntılara“ekstrakte edilebilir sızıntılar”denir. Ekstrakte edilebilir ve sızabilir maddeler çoğunlukla plastik ve elastomerik flakon kapatma sistemi bileşenleri üzerindeki kimyasal kirletici maddeler veya metal ve cam yüzeyler üzerindeki organik kalıntılardır. Çalışmanın amacı 25°C ve 50°C koşulları altında, liyofilize toz olarak hazırlanan cangrelor tetrasodyum içeren bitmiş ürünün bütil kauçuk ve etilen tetrafloroetilen (ETFE) kopolimer filmi kaplı bütil kauçuk tıpalar ile temaslı olarak 30 gün bekletildikten sonra tekrar enjeksiyonluk su ile çözündürülerek alınan numunelerde LC/Q-TOF ve GC-MS cihazları kullanılarak yapılan sızıntı testlerinin karşılaştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Parenteral drugs are drugs that are administered directly or indirectly into the bloodstream with a syringe, usually in sterile single-dose or multiple-dose form, such as ampoules or vials, administered outside the digestive tract. Medicines and medical devices must not contain impurities that can harm the patient. Contamination affecting critical properties of parenteral products can occur in many forms and from many sources. Proper control of contaminants from all surfaces that the drug comes into contact with is critical to drug development. A class of pollutants that has received much attention in recent years are leachable and extractables. Leachables substances; refers to foreign chemicals that may leach from the packaging material into the finished drug during transport, storage, use conditions or elastomeric vial closure system components or organic residues on metal and glass surfaces. The aim of the study was to keep the butyl rubber and ethylene tetrafluoroethylene film (ETFE) of the finished product containing cangrelor tetrasodium prepared as lyophilized powder under 25°C and 50°C conditions for 30 days in contact with copolimer-coated butyl rubber stoppers, and in the samples taken by dissolving it again with water for injection is a comparison of leak tests using LC/Q-TOF and GC-MS.