Marmara Adası Asmalı mahallesi'nin geleneksel konutları
Traditional houses of Marmara Island Asmalı neighborhood
  1. Tez No: 800175
  2. Yazar: ECEM GÜÇÜKTURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR URFALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Prokonnesos, Marmara Adası, Aftoni, Asmalı Mahallesi, ahşap konut, Prokonnesos, Marmara Island, Aftoni, Asmalı Neighborhood, wooden house
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Antik ismi Prokonnesos olarak bilinen Marmara Adası'na ilk yerleşimin, antik çağda Miletoslular tarafından olduğu bilinmektedir. Marmara Adası, ilk çağlardan beri mermer yatakları nedeniyle Roma ve Bizans İmparatorluğu'nun ilgisini çekmiştir. Bu nedenle önemli bir yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. İstanbul'un fethinden sonra, 15. yy' dan itibaren Türkler Ada'ya yerleşmeye başlamıştır. Fakat genel olarak Ada'nın çoğunluk nüfusunu bu tarihlerde de Rumlar oluşturmaya devam etmiştir. Ada'nın birçok kültüre ev sahipliği yapmış olması, konut çeşitliliğini de etkilemiştir. Geleneksel konutlar bakımından, ilk dönem ahşap konutlarının; o dönemde Ada'da ikamet etmekte olan Rumlar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Genel olarak zemin katı kâgir yapılan konutlarda, Roma Dönemi duvar yapım tekniklerinin izleri görülmektedir. Üst katlarda taş malzeme yerini ahşaba bırakmıştır. Konutlar genellikle iki katlıdır. Kullanılan malzemeler, plan yerleşimi, ahşap merdivenler, duvarlardaki kalem işleri, tavanlardaki oymalar ilgi çekicidir. Rum halkı, 1922 yılı Ekim ayı başlarına kadar bu bölgede yaşamıştır. Yunan Ordusu'nun Anadolu'dan çekilişi ve İzmir yangınından sonra evlerini ve diğer tüm mülklerini terk ederek Ada'dan ayrılmak zorunda kalmışlardır. Bu süreçte Ada'nın yerli korsanlar tarafından yağmalandığı bilinmektedir. Bu dönemde konutlar büyük zarar görmüştür. Sonraki dönemde Ada'ya yerleşen Türk nüfusu, özellikle Asmalı Mahallesi'nde ve Gündoğdu Mahallesi'nde bu geleneği sürdürmeye devam etmiştir. 1935 yılı Ocak ayındaki büyük depremle, ahşap konutların büyük bir kısmı yıkılmıştır. Bu nedenle çalışma konusunu oluşturan geleneksel konutların pek az kısmı günümüze ulaşabilmiştir. Fakat buna rağmen ahşap geleneksel konutların hala kullanıldığı Asmalı Mahallesi'nde halk, bu konutları tarihten birer sayfa gibi uzun yıllardır korumaya çalışmaktadır. Asmalı Mahallesi, merkeze uzaklığı nedeniyle Ada'nın diğer mahallerine göre daha az bozulmuştur. Sonraki dönemde yapılan yeni konutlar, var olan ahşap konutlar ile benzer planlamalara sahip olarak yapılmaya çalışılsa da zamanla Ada'nın diğer mahallelerinde de olduğu gibi betonarme yapılaşma oranı oldukça artmıştır. Bu çalışmada Nüfus Mübadelesi öncesinde yapıldığı düşünülen ve günümüzde varlığını sürdüren konutlar ve Türk halkının adaya yerleşmesiyle birlikte yapılan konutlar hakkında araştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that the first settlement on Marmara Island was by Miletus, whose ancient name is known as Prokonnesos. Marmara Island has attracted the attention of the Roman and Byzantine Empires since the early ages due to its marble deposits. Therefore, it has been used as an important settlement. After the conquest of Istanbul, Turks began to settle on the island from the 15th century. But in general, the majority of the island's population continued to be Greeks during these times. The fact that the island has hosted many cultures has also affected the diversity of residences. In terms of traditional houses, the first period wooden houses; It is thought that it was built by the Greeks residing on the Island at that time. In general, in the houses whose ground floor is made of masonry, traces of the Roman period wall construction techniques can be seen. On the upper floors, the stone material has left its place to wood. The residences are generally two storeys. The materials used, the layout of the plan, the wooden stairs, the It is known that the first settlement on Marmara Island was by Miletus, whose ancient name is known as Prokonnesos. Marmara Island has attracted the attention of the Roman and Byzantine Empires since the early ages due to its marble deposits. Therefore, it has been used as an important settlement. After the conquest of Istanbul, Turks began to settle on the island from the 15th century. But in general, the majority of the island's population continued to be Greeks during these times. The fact that the island has hosted many cultures has also affected the diversity of residences. In terms of traditional houses, the first period wooden houses; It is thought that it was built by the Greeks residing on the Island at that time. In general, in the houses whose ground floor is made of masonry, traces of the Roman period wall construction techniques can be seen. On the upper floors, the stone material has left its place to wood. The residences are generally two storeys. The materials used, the layout of the plan, the wooden stairs, the pencil works on the walls, the carvings on the ceilings are interesting. The Greek people lived in this region until early October 1922. After the Greek Army's withdrawal from Anatolia and the Izmir fire, the Greek people had to leave their homes and all their other properties and leave the island. In this process, it is known that the island was plundered by local pirates. During this period, the residences suffered greatly. The Turkish population, who settled on the island in the following period, continued to maintain this tradition, especially in the Asmalı District and Gündoğdu District. With the great earthquake in January 1935, most of the wooden houses were destroyed. For this reason, only a few of the traditional houses, which are the subject of the study, have survived. However, in Asmalı Mahallesi, where traditional wooden houses are still used, the people have been trying to preserve these houses for many years, like a page from history. Due to its distance from the center, Asmalı Mahallesi is less deteriorated than other parts of the island. Although the new houses built in the following period were tried to be built with similar plans with the existing wooden houses, the rate of reinforced concrete construction increased over time, as in the other neighborhoods of the island. In this study, researches were carried out on the houses that were thought to have been built before the Population Exchange and which still exist today, and the houses that were built after the Turkish people settled on the island.