İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın tutuklular: Sosyal medya, gündem ve kamuoyu
Palestinian women prisoners in Israeli prisons: Social media, agenda and public opinion
- Tez No: 800193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Social Media, Palestinian Women Prisoners, Israeli Prisons, Agenda, Public Opinion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Filistinli kadın tutuklular sorunu, Filistin kamuoyunu meşgul eden önemli sorunların başında yer almaktadır. Filistinlilerin bu soruna uluslararası alanda destek bulabilmek için kullandığı araçların başında sosyal medya gelmektedir. Nitekim sosyal medya platformları modern dönemde kamuoyu ve gündem oluşturmanın önemli araçları arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda çalışma kapsamında Filistinli kadın tutuklular sorunu ve sosyal medya araçları arasındaki bağlantı araştırılmıştır. Bu bağlamda, sosyal medyada konunun nasıl ele alındığı ve sosyal medyanın Filistinli kadın tutuklular meselesine ilişkin gündem ve kamuoyu oluşturmadaki rolü araştırma çerçevesinde incelenmektedir. Araştırmada, serbest bırakılan kadın mahkumlar, gazeteciler, aktivistlerden oluşan 20 katılımcı ile nitel araştırma yöntemi çerçevesinde derinlemesine mülakat tekniği uygulanarak görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, belirli başlıklar altında kategorize ederek analiz edilmiştir. Araştırma bulguları çerçevesinde, sosyal medyanın Filistinli kadın mahkumlar sorunun kamuoyuna yansıtılmasında önemli bir etki gösterdiği saptansa da belli sınırlar ve engeller gözlenmiştir. Bu sorunlardan bazıları Filistinli tutuklular ile ilgili içeriklerin engellenmesi ve bazı aktivistlerin hesaplarının silinmesidir. Diğer taraftan sosyal medya algoritmalarındaki kısıtlamaların da Filistinli kadın mahkumlar sorununun yansıtılmasındaki engeller arasında olduğu saptanmıştır. Bu çerçevede; kullanıcı hataları, dil sorunları, sosyal medya uygulamalarının merkezi politikaları ve bu doğrultuda kodlanan algoritmalara bağlı olarak Filistinli kadın tutuklular meselesinin sosyal medyada yeteri kadar gündem - kamuoyu oluşturamadığı ve uluslararası kamuoyunda istenen etkiyi sağlayamadığı tespit Anahtar Kelimeleri: Sosyal Medya, Filistinli Kadın Tutuklular, İsrail Hapishaneleri, Gündem, Kamuoyu
Özet (Çeviri)
The problem of Palestinian female prisoners is considered one of the most important problems that occupy the Palestinian public opinion, and in this context, social media is one of the means used by the Palestinians to find international support to solve this problem. In fact, social media platforms are among the important tools for creating public opinion in the modern era. In this direction, and within the scope of the study, the relationship between the problem of Palestinian female prisoners and social communication tools was investigated. Where the issue was addressed on social media, and the role of social media in creating the agenda and public opinion on the issue of Palestinian female prisoners. The research relied on the use of the qualitative research method through the application of the interview method, where interviews were conducted with 20 participants who were released prisoners, journalists, activists and researchers. The obtained data were analyzed by categorizing them under certain headings. Within the framework of the research results, although it was determined that social media had a great influence in shedding light on the problem of Palestinian female prisoners, it was noted that there are certain limits and obstacles. Among these problems is the deletion of content related to the issue of Palestinian female prisoners, and the deletion of the accounts of some activists who care about this issue. On the other hand, it was determined that restrictions in social media algorithms are among the obstacles that prevent the problem of Palestinian female prisoners from being reflected. in this context; Depending on the study of the problems resulting from user errors, and problems related to the lack of diversity of languages in displaying the contents, and the obstacles related to algorithms and usage policies in social media, this study proved that presenting the issue of Palestinian female prisoners through social networking sites cannot create a sufficient agenda and public opinion, It cannot have the desired effect on international public opinion