Dijital vatandaşlık eğitiminin insani değerlerin gelişimine etkisi
The effect of the digital citizenship education on human values development
- Tez No: 800192
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dijital vatandaşlık, değer eğitimi, insani değerler, digital citizenship, value education, human values
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karakter Ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırma hazırlanan dijital vatandaşlık eğitiminin insani değerlere olan etkisine bakılmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubu olarak 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde öğrenim gören 7.sınıflardan gönüllülük esasiyle seçilen 40 öğrenciden oluşturulmuştur. Araştırmada Dilmaç (2007) tarafından geliştirilen İnsani Değerler Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bu amaç doğrultusunda deneysel desen modellerinden yarı deneysel desen yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna eğitim verilmemiş, deney grubuna ön hazırlık olarak dijital vatandaşlık ve alt boyutları hakkında bilgiler verilmiş sonrasında her biri bir hedef değeri öne çıkaran öyküler anlatılarak ana fikirlerin ve değerlerin öğrencilerce bulunması sağlanmıştır. Deney grubunun insani değerler ölçeğinde ön test ve son test puanları arasında anlamlı farlılık olup olmadığını araştırmak için yapılan analizde deney grubunun eğitim sonrasında puanlarında artış olduğu tespit edilmiştir. Kontrol gurubunda ise alınan puanlara yönelik yapılan istatistiklere göre anlamlı bir farlılık oluşmamıştır. Çalışma sonucunda uygulanan insani değerler ölçeğinin son test puanlarına bakıldığında, deney grubunun kontrol grubuna göre anlamlı olarak deney grubunun lehine olduğu tespit edilmiştir. Deney grubu ile yapılan çalışma sonucunda sorumluluk, dostluk/arkadaşlık ve saygı değerlerine yönelik istatistiki anlamda farklılık oluşmuştur. Sonuç olarak hazırlanan dijital vatandaşlık eğitiminin insani değerlere yönelik olarak etkili olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research conducted to look through the effects of the digital citizenship education prepared and given to the students on human values. This research consisted of forty students as a study group who were educated in 2021-2022 academic year and were selected voluntarily from the 7th grade. Human Values Scale that was developed by Dilmaç (2007) was applied at the research. With this purpose, the research has been carried through semi- experimental design technique within the models of experimental design models. The education was not given to the control group; the experimental group was informed about the digital citizenship and its subdimensions, afterwards, each one told stories that put forward one target value and therefore this enabled main idea and values found by the students. In the conducted research in order to look into whether there is a significant discrepancy between preliminary test and posttest of human values scale of the experimental group, it was found out that there was increase in the scores of the experimental group. However, according to the statistics which were produced for score points, a significant discrepancy did not come into existence. When looked through the last test scores of human values scale that were applied at the end of the study, the experimental group was more meaningful than the control group and it was found out that this was in favor of the experimental group. As the result of the research conducted with the experimental group, there ocurred the statistical differences in terms of values including responsibility, fellowship/friendship and respect. To sum up, it is understood that prepeared digital citizenship education is effective for human values.