Velayet hakkının kötüye kullanılması
Abuse of custody right
- Tez No: 800201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Velayet, Hak, Çocuk, Aile, Çocuk hakları, Custody, Right, Child, Family, Children's rights
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Aile kurumu, insanoğlunun varlığından beri devam eden en köklü ve en sıkı ilişkileri içinde barındıran, toplumun temelinin oluştuğu bir kurumdur. Toplumun geleceğini oluşturan çocuklar bazı istisnalar hariç aile içinde yetişmektedir. İçinde büyüdükleri çevrenin etkisiyle nasıl bir yetişkin olacakları şekillenmektedir. Geleceğin yetişkinlerinin sağlıklı koşullarda büyümeleri ve korunmaları insanlık ve hukuk açısından çok önemlidir. Çocuk devlet tarafından korunur. Velayet hakkı, çocuğu doğrudan ilgilendiren bir haktır. Bu sebeple velayet hakkı sahibinin hakkın özüne aykırı davranışlarda bulunmasının tespiti halinde velayet hakkı elinden alınmaktadır. Ancak bu tür davranışların tespit edilip devlet müdahalesinin gerçekleşmesine kadar geçen sürede çocuklar, velileri tarafından psikolojik, fiziksel, cinsel şiddete maruz kalabilmektedir. Çalışmamızdaki amaç çocukların toplum içinde zayıf varlıklar olmasına istinaden onların haklarını koruması gereken en önemli kişilerin -anne ve babanın- çocuklara karşı hakları ve görevlerini, çocukların da anne ve babalarına karşı hakları ve görevlerinin incelenmesi, anne ve babanın çocuğa karşı gerçekleştirmiş olduğu eylemlerin, velayet hakkının sınırlarını aşıp aşmamasına göre velayet hakkının kötüye kullanılması kavramına dahil olup olmadığının hukuki açıklamasının yapılması ve uygulamada sıklıkla karşılaşılan sorunlara çözüm üretilmesidir. Çalışmamızda öncelikle velayet hakkının kavramsal tanımı, hukuki nitelendirmesi yapılmış, velayet hukukuna hakim olan temel prensiplerle velayet hakkının genel çerçevesi çizilmiştir. Sonrasında ise velayet hakkının kötüye kullanıldığı hallerin tahlili yapılmıştır. Çalışmamızın son kısmında ise velayet hakkının kötüye kullanılmasının sonuçları ve kanunen alınması gereken tedbirler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The family institution is an institution in which the foundation of society is formed, which contains the deepest and most close relations that have continued since the existence of human beings. Children, who make up the future of society, mostly grow up in the family, and what kind of adult they will be is shaped by the influence of the environment they grew up in. It is very important for humanity and law that the adults of the future grow up, grow up and be protected in healthy conditions. The child is protected by the state. The right of custody is a right that the child goes directly to. This time, the owner of the right of custody takes away the right of custody in case of behavior contrary to the essence of his right. However, such a wide detection measure may expose children to psychological, physical and sexual violence by their parents during the period until the state intervention. The aim of our study is to examine the rights and rights of the most important people -mother and father- against children, and the rights and rights of children against their parents, based on the existence of weak beings in societies, the actions of parents against their children, beyond the scope of custody rights. The official explanation of whether or not the use of custody is included in the use of the main idea and generalization as a rule is aimed at analyzing the circulars. In our study, first of all, the conceptual definition and legal characterization of the right of custody have been made, and the general framework of the right of custody has been drawn with the basic principles that dominate the custody law. Afterwards, on the basis of Supreme Court decisions and doctrinal debates, the cases of abuse of custody are analyzed. In the last part of our study, the consequences of abuse of the right of custody and the measures that should be taken according to every situation and condition by law are included.