Türkiye'de tarım sektörünün vergilendirilmesi ve tarım sektörüne yönelik vergi algısının ölçülmesi: Urla (İzmir) örneği
Taxation of the agricultural sector in Turkey and measuring the tax perception of the agricultural sector: The example of Urla (İzmir) province
- Tez No: 800302
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TÜĞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Agricultural Sector, Tax Perception, Factor of Agriculture in Urla (İzmir)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Basit tanımıyla, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasına tarım denilir. Tarımın tarihi insanlığın tarihi kadar eskidir. Avcı toplayıcı dönem, tarımla sona ermiş ve insanlar yerleşik yaşama geçerek medeniyeti başlatmıştır. Genel kabul gören kanıya göre dünyada ilk tarım, insanların vahşi doğadan topladıkları bitkisel besinleri ve tohumlarını mağara önlerine götürmesiyle başlamaktadır. Böylece insanlar tümgün yiyecek aramaktansa bitkileri toprağa ekerek devamlı olarak yerleşik halde besin elde edebileceklerini keşfetmişlerdir. Tarımla birlikte insanlar yerleşik yaşama geçmişler ve günümüz uygarlıklarını oluşturmuşlardır. Uygarlıkla birlikte tarım sektörü, ekonomilerin temel ve güçlü sektörlerinden biri olarak önemini her zaman korumaktadır. Günümüzde tarım, büyük oranda ticari amaçlarla yapılmaktır. Anadolu'da tarımın önemli bir yeri olmasından dolayı tarım sektörüyle vergi politikaları arasında net bir ilişki vardır. Çalışmamızda irdelendiği üzere vergi, salt gelir boyutuyla değil aynı zamanda sosyo-ekonomik politikaların kurgulanmasında da önemli işlevler üstlenmektedir. Türkiye'de tarım sektörünün vergilendirilmesinde verginin düzenleyici ve yapıcı özelliği mutlak surette dikkate alınmalıdır. Tarım sektörünün, her boyutuyla ve her aşamasıyla vergi sistemi içinde kayıt altına alınması, başta tarım sektörü olmak üzere, Türkiye'nin istikrarlı şekilde gelişip kalkınması için de önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de tarım sektörünün kayıt altına alınması ve vergilendirilmesi üzerinde çalışılmış ve İzmir'in Urla ilçesi ölçeği üzerinde bir anket yapılmıştır. Yapılan bu anketle tarım sektöründe vergi algısı ölçülmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda tarım sektöründeki vergilendirmenin ve vergi oranlarındaki artışların olumsuz etkilerinin tespit edilmesine çaba harcanmıştır. Yaptığımız incelemeler ve anket sonuçlarına dayanarak tarım sektörünün en uygun şekilde vergilendirilmesi konusunda önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimler: Tarım Sektörü, Vergi Algısı, Urla'da Tarım.
Özet (Çeviri)
In simple terms, the production, processing, evaluation and marketing of plant and animal products called agriculture. History of agriculture is as old as the history of humanity. The hunter-gatherer societies ended with agriculture and people started civilization by adopting a settled life. According to the popular opinion, the first agriculture in the world started when people took the plant foods and seeds, they collected from the wild to the front of the cave. Thus, instead of searching for food all day, people discovered that they could obtain permanent food by planting the plants in soil. Thus, people adopted a settled life and formed modern civilizations. Together with civilization, the agricultural sector always maintains its importance as one of the basic and powerful sectors of economies. Today, agricultural activities are carried out for commercial purposes. As agriculture has been of great importance in Anatolia, agricultural sector are highly associated with the tax policies. As discussed in our study, tax plays an important role not only in terms of income but also in the construction of socio-economic policies. Regulatory and constructive properties of the tax should be also taken into consideration. Booking the agricultural sector in tax system at every phase is highly important for the sustainable growth and development of our Turkey, especially in terms of the agricultural sector itself. In this study, the booking and taxation of the agricultural sector in Turkey was studied and a survey was conducted within the scope of Urla (İzmir). This survey has been intended to measure the tax perception in the agricultural sector. At the same time, efforts have been made to identify the negative impact of taxation and tax rate increases in the agricultural sector. Considering our research for the matter concerned and the results of the survey, literature, suggestions were introduced on the taxation of the agricultural sector.