TR21 bölgesindeki tarım işletmelerinin avrupa birliği çiftlik muhasebe veri ağı (FADN) sistemine göre işletme tipolojilerinin belirlenmesi
Determination of business typologies of agricultural enterprises in the TR21 region according to the european union farm accounting data network (FADN) system
  1. Tez No: 800320
  2. Yazar: BARIŞ TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: FADN, Tarım İşletmeleri, Tipoloji, ESU, FADN, agricultural holdings, typology, ESU
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dünya genelinde kaynak kullanımındaki etkinlik arayışı çerçevesinde, Türkiye'de tarım sektöründe faaliyet gösteren tarım işletmelerinde de etkinlik sağlayabilmesi için girdi ve çıktı kayıtlarının tutulması ve analizinin yapılması gerekmektedir. AB ülkeleri uygulanan politikaların etkisini gözlemek ve ileriye dönük planlama amacıyla, tarım işletmelerine yönelik olarak 1965 yılında Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (FADN) Sistemini oluşturmuşlardır. Tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik politikaların oluşturulması için sektörle ilgili ayrıntılı, güvenilir ve güncel bilgilerin toplanması gerekmektedir. Doğru bilgiyi zamanında ve tam olarak ulaşmak önemlidir. Çiftlik Muhasebesi Veri Ağı (FADN) sistemi sayesinde toplanan ve işlenen bilgiler ile tarım işletmeleri daha etkin yönetilmekte ve geleceğe yönelik doğru kararlar alınması sağlanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, TR21 Bölgesinde FADN sistemine göre işletme tipolojilerini belirlemektir. Çalışmanın materyalini, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ (TR21) bölgelerinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinden tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen 334 tarım işletmesi ile anket yoluyla sağlanan veriler oluşturmuştur. Bu çalışmada, söz konusu işletmelerin tipolojileri belirlenmiş ve tipolojilere göre demografik yapıları, ESU'ları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the framework of the search for efficiency in resource use throughout the world, it is necessary to keep and analyze input and output records in order to ensure efficiency in agricultural enterprises operating in the agricultural sector in Turkey. EU countries created the Farm Accounting Data Network (FADN) System in 1965 for agricultural enterprises in order to observe the effects of the policies implemented and for forward planning. It is necessary to collect detailed, reliable and up-to-date information about the sector in order to establish policies for the development of the agricultural sector. It is important to reach the right information in a timely and complete manner. With the information collected and processed thanks to the Farm Accounting Data Network (FADN) system, agricultural enterprises are managed more effectively and correct decisions are made for the future. The main purpose of this study is to determine business typologies according to the FADN system in the TR21 Region. The material of the study consisted of the data obtained by questionnaire with 334 agricultural enterprises determined by stratified sampling method from agricultural enterprises operating in Edirne-Kırklareli-Tekirdağ (TR21) regions. In this study, the typologies of the mentioned enterprises were determined and their demographic structures and ESUs were calculated according to the typologies.