Oral ve maksillofasiyal bölgedeki kistik lezyonlarda ince iğne aspirasyon sitolojisinin yeri
The Value of aspiration cytology on cystic lesions of the maxillofacial region
  1. Tez No: 80033
  2. Yazar: TİMUÇİN BAYKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER ÇÖLOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aspirasyon sitolojisi, kistik, ince iğne, oral ve maksillofasiyal bölge, preoperatif. 53
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Oral ve Maksillofasiyal Bölgedeki Kistik Lezyonlarda Aspirasyon Sitoloj isinin Değeri Oral ve maksillofasiyal bölgede görülen patolojik oluşumların büyük bir kısmı kistiktir ya da kistik değişiklik gösterme eğilimindedir. Kemik içi lokalizasyonlu kistik radyolüsent lezyonlann, birbirlerine benzerlik gösteren klinik ve radyolojik bulguları vardır. Bu lezyonlann, malign ve benign olduğu halde agresif olup lokal invazyon gösteren lezyonlarla birlikte geniş bir yelpazeye sahip olması ve çok spesifik klinik ve radyolojik bulgularının olmayışı, preoperatif tanıyı güçleştirmektedir. Etkili bir tedavi için preoperatif tanının bilinmesi tedavi planlamasına yardımcıdır. Bu amaçla araştırmamızda, oral ve maksillofasiyal bölgede görülen kistler, kistik komponenti bulunan neoplastik ve non-neoplastik lezyonlar veya kist gibi radyolüsent görünüm verebilen lezyonlann preoperatif tanısında ince iğne aspirasyon sitolojisinin değeri, preoperatif klinik ve radyolojik ön tanılar ile karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Araştırmaya dahil edilen 100 ince iğne aspirasyon biyopsisi histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılmış, 12 adet yetersiz (%12), 7 adet pozitif (%7), 81 adet ise negatif (%81) tespit edilmiştir. Negatif ve pozitif sonuç veren 88 lezyondan 69 tanesine (%78.4) sitolojik olarak spesifik tanı konmuş, bunlardan 62 tanesi(%89.85) histopatolojik olarak doğrulanmış, 7 adet (%1.01)hatalı spesifik tanı konmuştur. 100 vakalık seride herhangi bir komplikasyona rastlanmazken, spesifite %95.06, sensitivite %100, doğruluk oranı %95.45, pozitif tahmin değeri %100, negatif tahmin değeri %95.06 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, çenelerde görülen kistik ve kistik eğilimli lezyonlann teşhisinde, ince iğne aspirasyon sitolojisi en az solid kitlelerde olduğu kadar başanlı olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Valucof Aspiration-Cytology-oa-Cystic -Lesions of The Maxillofacial Region The majoirty-of4he pathologic structures ^vhkh 4*ave been «eea in the oral and maxillofacial region are either cystic or tend to have cystic changes. Intrabony -localized cystic radiolucent lesions have similarclinical and radiological features. These cystic lesions can be seen as malignant and -benign -but -legally aggressive -have a 4arge spectrum and they do not specific clinical and radiological symptoms. Therefore ft is difficult 4o -diagnose 4hem jxeoperatively. For this purpose, in this research, the value of fine needle aspiration biopsy in preoperative diagnoses was detected by comparing with the preoperative clinical and radiological features. The cystic components or radiolucent lesions that can be seen like a cyst radiographically in the maxillofacial region. The 100 fine needle aspiration biopsy results were compared with histologic results. According 4o 4hese results, (%12) 12 insufficient, (%7) 7 positive, (%81) 81 negative specimens were obtained. Çytologically specific diagnosis ^were-achieved -in (%78r4) 69 specimens over a total of 88 negative and positive. (%89.85) 62 specimens ^were histopathologically approved -among -fee 69. There were (%1.01) 7 false cytologically spesific diagnoses. There were not any complications about -Sae-aeedle aspiration biopsy in 4he research. The specifity was % 95.06, sensitivity %100, accuracy %95.45, positive predietive^value %100, negative predictive value %95&6. According to these results, the value of fine needle aspiration Key W©rds: Aspiration cytology, cystic, fine needle, oral and maxillofacial region,