Ratlarda amitriptilin ve sertralinin ortodontik diş hareketi ve alveolar kemik remodelingi üzerine etkilerinin histopatolojik ve klinik olarak incelenmesi
Histopathological and clinical investigation of the effects of amitriptyline and sertraline on orthodontic tooth movement and alveolar bone remodeling in rats
- Tez No: 800465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİKİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveolar kemik remodelingi, amitriptilin, immünohistokimyasal, ortodontik diş hareketi, rat, sertralin, Alveolar bone remodeling, amitriptyline, immunohistochemistry, orthodontic tooth movement, rat, sertraline
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: En sık kullanılan antidepresanlardan olan sertralin ve amitriptilinin ortodontik diş hareketi ve alveolar kemik remodelingi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Elli altı Wistar albino erkek rat rastgele altı gruba ayrıldı: Her biri on rattan oluşan 5 grup ve 6 rattan oluşan bir grup oluşturuldu. Ortodontik kuvvet gruplarına (Grup 1, Grup 2, Grup 4) sırasıyla distile su, 10 mg/kg sertralin ve 10 mg/kg amitriptilin aparey yerleştirilmeden önceki üç hafta boyunca her gün oral gavaj ile verildi. Üçüncü haftanın sonunda genel anestezi altında sağ maksiller birinci molar ve kesici dişler arasına Ni-Ti kapalı sarmal yay ile 50 g kuvvet uygulandı. Sonraki üç hafta oral gavaj uygulamasına devam edildi. Grup 3 ve Grup 5'e 6 hafta boyunca her gün sırasıyla 10 mg/kg sertralin ve 10 mg/kg amitriptilin oral gavaj yoluyla verildi. 5. gruba altı hafta boyunca oral gavaj ile 10 mg/kg amitriptilin verildi. Grup 6 sağlıklı kontrol grubu olarak görev yaptı. Kuvvet gruplarında altıncı haftanın sonunda diş hareketleri ölçülmüştür. Altıncı haftanın sonunda tüm hayvanlar sakrifiye edilerek histolojik ve immünohistokimyasal analizler yapıldı. Bulgular: Ortodontik kuvvet gruplarında, en fazla diş hareketi Grup 2'de gözlendi, grup 1 ve 4 arasında anlamlı bir fark yoktu. Grup 2'de diğer gruplara göre daha yüksek kemik rezorpsiyonu ve daha az kemik oluşumu bulundu, Grup 1 ve Grup 4 arasında anlamlı fark yoktur. Grup 3, 5 ve 6 arasında kemik rezorpsiyonu ve apozisyonunda istatistiksel fark bulunmadı. Sonuç: Sadece sertralin uygulaması alveolar kemikteki osteoklastik ve osteoblastik aktivite üzerine etkili olmamış olsa da, sertralinin diş hareketiyle birlikte indüklenen kemikte osteoklastik aktiviteyi arttırıp, osteoblastik aktiviteyi azaltmış olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To assess the effects of sertraline and amitriptyline, which are the most commonly used antidepressants, on orthodontic tooth movement and alveolar bone remodeling. Material and Method: Fifty-six Wistar albino male rats were randomly divided into six groups: Each of the 5 groups consisted ten rats, and one group consisted of 6 rats. Distilled water, 10 mg/kg sertraline, and 10 mg/kg amitriptyline were given by oral gavage to the orthodontic force groups (Group 1, Group 2, Group 4), respectively, every day for three weeks prior to appliance insertion. Under general anesthesia, 50 g of force was applied between the right maxillary first molar and incisor teeth with a Ni-Ti closed spiral spring at the end of the third week. Oral gavage application was continued for the next three weeks. Ten mg/kg sertraline and 10 mg/kg amitriptyline were given by oral gavage every day for six weeks in groups 3 and 5, respectively. Group 6 served as a healthy control group. Tooth movements were measured at the end of the sixth week in force groups. At the end of the sixth week, all animals were sacrificed, and histological and immunohistochemical analyses were conducted. Results: In the orthodontic force groups, most tooth movements were observed in Group 2, with no significant difference between groups 1 and 4. Higher bone resorption and less bone formation were found in group 2 compared to other groups, with no significant difference between groups 1 and 4. No statistical difference was found between groups 3, 5 and 6 in bone resorption and apposition. Conclusion: Although sertraline alone did not affect osteoclastic and osteoblastic activity in alveolar bone, it was determined that sertraline increased osteoclastic activity and decreased osteoblastic activity in bone induced by tooth movement.