Demir eksikliğinin ratlarda ortodontik diş hareketine ve alveolar remodelinge etkisinin ı̇ncelenmesi
Evaluation of the effect of iron deficiency on orthodontic TOOTH movement and alveolar remodeling in rats
  1. Tez No: 800464
  2. Yazar: ŞERİFE ÖZBUNAR KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, rat, ortodontik diş hareketi, kemik remodelingi, Iron deficiency, rat, orthodontic tooth movement, bone remodeling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, demir eksikliği oluşturulan ratlarda bu eksikliğin ortodontik diş hareketlerine ve kemik remodelingine etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 3 haftalık 20 adet Wistar-Albino cinsi erkek rat kulanılmıştır. Ratlar rastgele seçilerek kontrol ve deney olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Demir eksikliğini oluşturmak için deney grubundaki ratlar düşük demir içerikli AIN-93G (5 mg/kg) diyetiyle, kontrol grubundaki ratlar ise normal demir içerikli AIN-93G (45 mg/kg) diyetiyle 28 gün beslenmiştir. Demir eksikliğinin tespiti için ratlardan alınan kan örneklerinde hemoglobin ve serum demir seviyeleri değerlendirilmiştir. Hemoglobin değeri 13 gr/dL'nin altında olan ratlar anemik kabul edilmiştir. Sağ üst birinci molar dişi mezial yönde hareket ettirmek amacıyla, üst keser ve sağ 1.molar dişleri arasına 6 mm uzunluğundaki nikel-titanyum kapalı yaydan oluşan sabit bir ortodontik aygıt ile 21 gün boyunca 50 gr kuvvet uygulanmıştır. Daha sonra ratlar sakrifiye edilmiş ve histolojik inceleme için maksillaları diseke edilmiştir. Aparey uygulaması öncesinde ve sonrasında alınan silikon ölçüler 3 Shape Trios ağız içi tarayıcı ile kaydedilmiş, oluşturulan üç boyutlu model üzerinde 3 Shape Ortho Analyzer programı kullanılarak birinci molar-ikinci ruga, birinci molar-ikinci molar, birinci molar (mezial)- median palatal raphe ve birinci molar (distal)-median palatal raphe mesafeleri (mm) ölçülmüştür. Ayrıca histolojik olarak osteoklast sayısı, RANK, RANKL, OPG, kemik yıkımı ve yeni kemik yapımı incelenmiştir. Bulgular: Molar dişin meziale hareketini belirlemek için yapılan ölçümlerden birinci molar-ikinci ruga, birinci molar-ikinci molar, birinci molar (mezial)-median palatal raphe ve birinci molar (distal)-median palatal raphe mesafeleri (mm) deney grubunda kontrol grubuna göre önemli düzeyde daha az bulunurken, birinci molar çizgisimedian palatal raphe açısında iki grup arasında önemli bir fark gözlenmemiştir. Osteoklast sayısı, RANK, RANKL, OPG, kemik yıkımı ve yeni kemik yapımı değerleri de deney grubunda kontrol grubuna göre önemli düzeyde daha az bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın bulgularına göre, demir eksikliğinin ortodontik diş hareketlerini kısıtladığı ve alveolar kemik remodelingini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of iron deficiency on orthodontic tooth movements and bone remodeling in rats. Material and Method: In our study, 20 male Wistar-Albino rats, aged 3 weeks were used. Rats were randomly divided into two groups as control and experimental. In order to induce iron deficiency, rats in the experimental group were fed with AIN-93G (5 mg/kg) diet with low iron content, and rats in the control group were fed with AIN-93G (45 mg/kg) diet with normal iron content for 28 days. Hemoglobin and serum iron levels were evaluated in blood samples taken from rats to detect iron deficiency. Rats with a hemoglobin value below 13 g/dL were considered anemic. In order to move the right upper first molar in the mesial direction, a fixed orthodontic appliance consisting of a 6 mm long nickel-titanium closed spring (50 gr force) was applied between the upper incisor and right first molar teeth for 21 days. Then the rats were sacrificed and their maxillae were dissected for histological examination. The silicone imprevassion taken before and after the appliance insertion than the impression were recorded with 3 Shape Trios intraoral scanner, first molar-second rugae, first molar-second molar, first molar (mesial)-median palatal raphe and first molar (distal)-median palatal raphe distances (mm) were measured measured using the 3 Shape Ortho Analyzer program on the threedimensional model created. In addition, osteoclast count, RANK, RANKL, OPG, bone resorption and new bone formation were examined histologically. Result: The distances between first molar-second rugae, between first molarsecond molar, between first molar (mesial)-median palatal raphe and between first molar (distal)-median palatal raphe (mm) were measured to determine the mesial movement of the molar tooth. These measurements were found less in the experimental group than in the control group. No significant difference was observed between the two groups in the angle of first molar line -median palate raphe. Osteoclast count, RANK, RANKL, OPG, bone resorption and new bone formation values were found to be significantly lower in the experimental group than in the control group. Conclusion: Findings at the present study showed that iron deficiency limitated orthodontic tooth movements and it negatively effected alveolar bone remodeling.