Evde sağlık hizmeti alan diyabetes mellitus hastalarındaki takip parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of follow-up parameters in diabetes mellitus requesting home HEALTH care
  1. Tez No: 800507
  2. Yazar: OSMAN ENES OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK AKSOY, UZMAN CEYHUN YURTSEVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, home health services, disease management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Trabzon Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
AMAÇ: Birçok kronik hastalıkta olduğu gibi Diyabetes Mellitus'ta (DM) da yayınlanmış olan ulusal kılavuzlar hastalığın yönetimi açısından klinisyenlere önemli bir yol göstericidir. Buna rağmen evde sağlık hizmetlerinden (ESH) faydalanan hasta grubunda bu önerilerin ne ölçüde yerine getirilebileceği şüphelidir. Bu çalışma da üçüncü basamak bir hastaneye bağlı ESH biriminden hizmet alan DM'li hastalarda Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği'nin (TEMD) yayınlamış olduğu kılavuz önerilerine göre bir yıllık süreçte takip edilmesi önerilen parametrelerin yapılma durumunun değerlendirilmesi amaçlandı. MATERYAL VE METOD: Bu kesitsel çalışma, Eylül-Kasım 2022 tarihlerinde SBÜ Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ESH biriminde yürütüldü. Bu birime kayıtlı olan 420 hasta içerisinden en az 1 yıldır DM tanısı olan veya antidiyabetik ilaç kullanan toplam 89'unun elektronik hastane bilgi sistemi ve hasta dosyaları retrospektif olarak tarandı. Hastaların sosyodemografik özelliklerinin yanı sıra TEMD DM kılavuzuna göre yapılması gereken fizik muayene, konsültasyon ve tetkiklerin önerilen şekilde ve sıklıkta yapılıp yapılmadığı kaydedildi. BULGULAR: Çalışmamızda 89 hastanın 69'u kadın iken yaş ortalaması 80,6± 8,0 olarak tespit edildi. Hastaların 51'i yatağa tam bağımlıydı. Diyabet dışında en sık görülen ek hastalık hipertansiyondu (%77,5). Diyabet süresi 10 yıldan uzun süredir olanlar 42 kişi iken 36'sı insülin kullanıyordu. Hastaların %5,6'sında 3-6 ayda bir VKİ ölçümü yapıldığı görülmüşken yılda bir diş muayenesi yapılanların sayısı 2 idi. 3-6 ayda bir kan basıncı ölçümü 36, sistemik muayene 73 hastada tespit edildi. Hastaların %82,0'ınun 3-6 ayda bir açlık kan şekeri/random glukoz ölçümü varken, 47'sinde yılda bir tam idrar tetkiki sonucuna ulaşıldı. 3-6 ayda bir HbA1c bakılanların sayısı 29 iken kendi kendine glukoz takibi olanlar 19 kişiydi. İnsülin kullanan evde sağlık hastalarında sinir sistemi muayenesi ve HbA1C tetkiki yapılma durumlarının istatistiksel olarak daha yüksek oranda olduğu tespit edildi (sırasıyla p=0,038, p=0,015). SONUÇ: Bu çalışmada ESH alan DM hastalarının, ulusal diyabet kılavuzu önerilerine göre hastalık takibinin yetersiz kaldığı görülmüştür. ESH sunumundan sorumlu sağlık çalışanlarının kronik hastalık yönetimi konusunda farkındalıklarının arttırılması ve ulusal kılavuzlarda ESH hasta popülasyonuna uygun öneriler getirilmesi konuya katkı sağlayacaktır. ANAHTAR KELİMELER: Diabetes Mellitus, evde sağlık hizmetleri, hastalık yönetimi
Özet (Çeviri)
AIM: National guidelines published in Diabetes Mellitus (DM), as in many chronic diseases, are an important guide for clinicians in terms of disease management. However, it is doubtful to what extent these recommendations can be fulfilled in the patient group benefiting from home health services (ESH). In this study, it was aimed to evaluate the status of the parameters recommended to be followed in a one-year period according to the guidelines published by the Turkish Society of Endocrinology and Metabolism (TEMD) in patients with DM who receive service from an ESH unit affiliated with a tertiary hospital. METHOD: This cross-sectional study was carried out in SBU Trabzon Kanuni Training and Research Hospital ESH unit between September to November 2022. The electronic hospital information system and patient files of a total of 89 out of 420 patients who were diagnosed with DM or were using antidiabetic drugs for at least 1 year were scanned retrospectively. In addition to the sociodemographic characteristics of the patients, it was recorded whether the physical examination, consultation and examinations that should be done according to the TEMD DM guideline were performed as recommended and frequently. RESULTS: In our study, 69 of the patients were female, and the mean age was 80.6±8.0. 51 of the patients were completely bedridden. The most common comorbid disease other than diabetes was hypertension (77.5%). While 42 people with diabetes for more than 10 years, 36 were using insulin. While it was observed that 5.6% of the patients had BMI measurements every 3-6 months, the number of those who had a dental examination annually was 2. Blood pressure measurement every 3-6 months was detected in 36 patients and systemic examination in 73 patients. While 82.0% of the patients had fasting blood glucose/random glucose measurement every 3-6 months, complete urinalysis results were obtained in 47 of them annually. While the number of HbA1c tests every 3-6 months was 29, 19 individuals had glucose self-monitoring. Nervous system examination and HbA1C examination were found to be statistically higher in home health patients using insulin (p=0.038, p=0.015, respectively). RESULTS: In this study, it was observed that the disease follow-up of DM patients receiving ESR was insufficient according to the recommendations of the national diabetes guideline. Increasing the awareness of healthcare professionals responsible for ESH presentation on chronic disease management and making appropriate recommendations for the ESR patient population in national guidelines will contribute to the subject.