Evde sağlık hizmeti alan hastalarda demans tanısı sıklığı ve ilişkili faktörler
Frequency of dementia diagnosis and associated factors in patients receiving home healthcare services
  1. Tez No: 944928
  2. Yazar: TUĞBA YILDIRIM KAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAH TÜZÜN, DR. BURCU HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, evde sağlık hizmetleri, kronik hastalık, malnütrisyon, düşme, polifarmasi, Dementia, home healthcare services, chronic disease, malnutrition, falls, polypharmacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışma, evde sağlık hizmeti alan hastalarda demans tanısı sıklığını belirlemeyi ve demans ile ilişkili olabilecek faktörleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, retrospektif, kesitsel bir çalışmadır. Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri'ne 2021-2024 tarihleri arasında kayıtlı 18 yaş ve üzeri en az 6 ay takip edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışma tarihleri arasında kayıtlı toplam 9098 hasta, numara sırasına göre sıralanıp 1. sıradan başlanıp 5'erli sıra atlayarak örnekleme dahil edildi. Örneklemde eksik veri saptanması halinde bir sonraki sıradaki hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, klinik durum ve kullandığı ilaçlar e-Nabız sistemi, Probel sistemi ve hasta dosyaları taranarak elde edilmiştir. Bulgular: Demans tanısı prevalansı %19,7 olarak hesaplanmıştır. Özellikle ileri yaş ve kadın cinsiyet, demans için belirgin risk faktörleri olarak öne çıkmaktadır. Beyni etkileyen vasküler hastalıklardan olan HT, SVH gibi hastalıklar ile demans tanısı arasında anlamlı ilişki saptanamamıştır. DM ve KOAH, demans tanılı hastalarda anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Demans ve depresyon arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Tam bağımlı bireylerde demans tanısı sıklığının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. Malnütrisyon riskini değerlendiren MNA skorlaması demanslı hastalarda düşük bulunmuştur. Düşme riskini değerlendiren İtaki skorlaması ise demanslı hastalarda yüksek bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak evde sağlık hizmeti alan hastalarda demans sıklığı yüksekliği göz önüne alınarak evde sağlık hastalarında demansın olası risk faktörleri ve kognitif fonksiyonların değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to determine the prevalence of dementia among patients receiving home healthcare services and to evaluate factors that may be associated with dementia. Materials and Methods: This study is a single-center, retrospective, cross-sectional study. Patients aged 18 years and older who were followed for at least six months by the Home Health Services Unit of Sultangazi Haseki Training and Research Hospital between 2021 and 2024 were included in the study. A total of 9,098 patients were registered during the study period. These patients were listed in numerical order, and every fifth patient was selected starting from the first. In cases where incomplete data were identified, the next patient in sequence was included in the sample. Sociodemographic characteristics, clinical conditions and medications used by the patients were obtained by reviewing the e-Nabız system, Probel system, and patient files. Results: The prevalence of dementia was calculated as 19.7%. Advanced age and female gender emerged as significant risk factors for dementia. No significant association was found between dementia and vascular diseases affecting the brain, such as hypertension (HT) and cerebrovascular disease (CVD). Diabetes mellitus (DM) and chronic obstructive pulmonary disease (COPD) were found to be significantly less common among patients diagnosed with dementia. A significant relationship was identified between dementia and depression. The frequency of dementia diagnosis was significantly higher among individuals with total dependency. The Mini Nutritional Assessment (MNA) scores, which assess malnutrition risk, were found to be lower in patients with dementia. Conversely, the Itaki score, used to assess fall risk, was higher in patients with dementia. Conclusion: As a result, considering the high prevalence of dementia among patients receiving home healthcare services, it is necessary to evaluate possible risk factors for dementia and assess cognitive functions in this patient population.