Çağdaş Türk romanında göç romanlarının yapı ve tema bakımından incelenmesi
Examination of migration novels in terms of structure and theme in contemporary Turkish novel
- Tez No: 800550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Romanı, Göç, Contemporary Turkish Novel, Migration, Exchange
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Türk romanında göç olgusu 1960'lı yıllardan itibaren işlenmeye başlar. 1990'lardan sonra ise yoğun bir şekilde işlendiği görülmektedir. Çağdaş Türk edebiyatında göçü ele alan çalışmalara bakıldığında, Türkiye'de kırdan kente veya bir şehirden başka bir şehre yapılan göç, Türkiye'den yabancı bir ülkeye yapılan göç, dış ülkelerden ülkemize yapılan göçler ve mübadele dolayısıyla Türk ve Yunan devleti arasında karşılıklı yer değiştiren iki halkın yaşadığı göç hadisesi gibi farklı kategoriler altında incelenmiştir. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı, bütün bu farklı kategorileri ele alan yedi roman özelinde göç olgusunun metin esaslı bir bakış açısıyla incelenmesidir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde göç kavramının anlamı, Türk romanında göç konusunun işlenişi, mübadele olayı ve romanımızda ele alınma biçimi gibi mevzular üzerinde konunun kapsamı ve gerekliliği ölçüsünde incelenmiştir. İkinci bölümde incelenen romanlar hakkında kısa ve genel bir bilgilendirme yapılmıştır. Üçüncü ve en kapsamlı olan bölümde ise romanlar yapı ve tema bakımından incelenmeye tabi tutulmuştur. Romanların yapısal kısmını oluşturan anlatıcı ve bakış açısı, olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân, dil ve üslup gibi unsurlar geniş bir biçimde işlenmemiş, sadece göç konusunun gerektirdiği kapsamda bir incelemeye tabi tutulmuştur. Bu sınırlılıkta bazı romanların yapısal bakımdan çeşitli çalışmalarda ayrıntılı bir biçimde ele alınmasının da payı vardır. Yapısal incelemeden sonra romanlarda öne çıkan tematik unsurlar ayrı başlıklar hâlinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration in the Turkish novel begins to be processed since the 1960s.After the 1990s, it is seen that it has been intensively processed.When we look at the studies dealing with migration in contemporary Turkish literature, it is seen that the migration from rural to urban or from one city to another city in Turkey, migration from Turkey to a foreign country, migrations from foreign countries to our country and exchange between the two peoples who exchanged places between the Turkish and Greek states. It has been examined under different categories such as the migration event experienced.The difference of this study from other studies is that it examines the phenomenon of migration from a text-based perspective, specific to seven novels that deal with all these different categories. The study consists of three main parts.In the first part, the meaning of the concept of migration, the handling of the issue of migration in the Turkish novel, the exchange event and the way it is handled in our novel are examined within the scope and necessity of the topic.In the second part, a brief and general information was given about the novels examined.In the third and most comprehensive section, the novels were examined in terms of structure and theme. Elements such as the narrator and point of view, plot, characters, time, place, language and style, which constitute the structural part of the novels, have not been extensively studied, but have been examined only within the scope required by the issue of migration.The fact that some of the novels are handled in detail in various studies in terms of structure also has a share in this limitation.After the structural analysis, the thematic elements that stand out in the novels are discussed under separate headings.