Mevlüt Süleymanlı'nın Göç romanı üzerine bir inceleme
An analysis on Mevlüt Süleymanlı?s novel 'Göç?
  1. Tez No: 289944
  2. Yazar: MİNE GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYVAZ MORKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Edebiyatı, Mevlüt Süleymanlı, Göç, Azerbaijan literature, Mevlüt Süleymanlı, Göç
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Dilleri ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez Mevlüt Süleymanlı'nın `Göç' adlı eserini incelemek için yapılmıştır. Mevlüt Süleymanlı 1943'te, Azerbaycan'da Kızıl Şafak adlı köyde doğmuştur.Şiir, kısa ve uzun hikâye çalışmalarına da ağırlık vermiş olan yazarın adları ?Göç? (1980), ?Ceviz Kurdu? (1981-82), ?Ses? (1984) ve ?Günah Duası? olmak üzere dört adet romanı vardır.Tezin konusu olan `Göç' romanını seçmemizin nedeni, Azerbaycan'daki modern edebiyatın önemli romanlarından birisi olmasıdır.Tezde öncelikle Azerbaycan Edebiyatı, Mevlüt Süleymanlı'nın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri konusuna kısaca değinilmiştir. `Göç' romanının özeti verilmiştir. Son olarak roman; şahıs kadrosu, zaman, mekân, dil ve üslup başlıkları altında ele alınmıştır.Romanın farklı bakış açılarından tahlili yapılmaya çalışılmıştır. Böylece Azerbaycan romanından bir örnek daha Türk okuyucusuna tanıtılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to elucidate the work of Mevlüt Süleymanlı called `Göç?. Mevlüt Süleymanlı was born in the village of Kızıl Şafak in Azerbaijan in 1943.The author also concentrating on poetry, short and long story works has four novels named ?Göç? (1980), ?Ceviz kurdu? (1981-82), ?Ses? (1984) and ?Günah Duası?.The reason we chose the novel ?Göç? being subject of the thesis is that ?Göç? remains to be an important novel of contemporary literature in Azerbaijan.The thesis primarily elucidates with succinct info on the life, literary life and works of Mevlüt Süleymanlı. The summary of `Göç? novel was given. Finally, the groups of characters in the novel were elaborated under general headings of time, place and sequence of events.The novel was analyzed from different dimensions. Henceforth, Turkish readers were attempted to be given a taste of Azerbaijani literature to a certain level, thereby forming a reference source for the Azerbaijan literature.