Pozitron emisyon tomografi / bilgisayarlı tomografi standardize edilmiş maksimum tutulum (PET/BT suvmax) değerinin jinekolojik kanserdeki histopatoloji ile korelasyonu
Correlation of positron emission tomography / computed tomography standardized maximum uptake (PET/CT suvmax) value with histopathology in gynecological cancer
- Tez No: 800603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK KABAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PET/BT, SUVmax, jinekolojik malignite, endometrium kanseri, over kanseri, serviks kanseri, PET/CT, SUVmax, gynecological malignancy, endometrial cancer, uterine cervix cancer, ovarian cancer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Jinekolojik kanser tanısı alan hastaların kesin histopatolojik sonuç ile preoperatif dönemde çekilen Pozitron Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/BT) Standartlaştırılmış Maksimum Alım Değeri (SUVmax) arasısndaki ilişki incelenerek klinisyene tümör histopatolojisinin evresi hakkında bilgi verip vermeyeceği araştırılmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, Temmuz 2020-Haziran 2022 tarihleri arasında, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde preoperatif PET/BT ile görüntülemesi yapıldıktan sonra ameliyat edilen endometrium kanseri, serviks kanseri ve over kanseri olan hastaların histopatolojik sonuçları ile PET/BT SUVmax değerleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Endometrium kanseri, serviks kanseri ve over kanseri olan hastaların; yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) ve PET/BT SUVmax değerleri değerlendirilmiştir. Endometrium kanserinde PET/BT SUVmax değeri istatistiksel anlamlı farklılık göstermemiştir. Serviks kanseri ve over kanseri için PET/BT SUVmax değerleri için ortalama hesaplanmış fakat vaka sayıları istatistiksel analiz için yetersiz kalmıştır. Sonuç: Yaptığımız çalışmada endometrium kanserinde PET/BT SUVmax değeri istatistiksel anlamlı farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The relationship between the definitive histopathological result of patients diagnosed with gynecological cancer and the PET/CT SUVmax value taken in the preoperative period was examined, and it was investigated whether they would inform the clinician about the stage of tumor histopathology. Methods: In this study, histopatological results of patients, who were operated after preoperative PET/CT imaging because of endometrial cancer, uterine cervix cancer and ovarian cancer, and PET/CT SUVmax values were compered at T.C Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital between July 2020 and June 2022. Results: Patients with endometrial cancer, uterine servix cancer, ovarian cancer; age, height, weight, body mass index (BMI) and PET/CT SUVmax values were evaluated. PET/CT SUVmax value in endometrial cancer did not show a statistically significant difference. Avarage calculated for PET/CT SUVmax values for uterine cervix cancer and over cancer but case numbers were insufficient for statistical analysis. Conclusion: In our study, PET/CT SUVmax value in endometrial cancer did not show a statistically significant difference.