Niğde ilindeki çalgı tipleri
Instrument types in Niğde
- Tez No: 800720
 - Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR VURAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Müzik, Music
 - Anahtar Kelimeler: Halk Kültürü, Etnografya, Organoloji, Çalgı bilimi, Müzikoloji, Folk Culture, Ethnography, Organology, Musicology
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 119
Özet
Niğde ilindeki halk müziği kültürü ve buranın kültüründe yer alan ayrıca kültür dışından da kullanılan çalgılar incelenerek elde edilen bulguların organolojiye kazanım sağlayacağı düşünülmüştür. Bulguların tespiti için alanda ve ayrıca literatürde yer alan çalgılar araştırılmıştır. Anadolu'daki halk müziği kültürü ve halk çalgılarından gelerek Niğde ilinin müzik kültürü ile burada kullanılan çalgılar üzerinde durulmuştur. Buradaki çalgı tipleri, çalgıların geçmiş ve günümüz hali arasındaki yapısal farklılıkları, çalgı üzerindeki kültürel öğeler gibi veriler toplanarak organolojik açıdan ele alınmıştır. Çalışmayı yürütmek için ildeki çalgı yapımcıları ve yerel sanatçılar ile görüşülmüş, Niğde müzesinde yer alan çalgılar da incelenerek bulgular elde edilmiştir. Literatür taraması aşamasında ise makale, tez, ansiklopedi, kitap, dergi gibi bilimsel yazılar toplanarak ayrıntılı olarak incelenmiştir. Görüşmeler ve literatür taramasının ardından elde edilen telli, yaylı, üflemeli, vurmalı, mekanizmalı ve hibrit çalgılar detaylı fotoğraflanarak, organolojik ve morfolojik özellikleri detaylı incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda yöreye ait olmayan çeşitli çalgılar da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is thought that the findings obtained by examining the folk music culture in Niğde province and the instruments used in the culture of this region and also used outside the culture will provide gains in organology. In order to determine the findings, the instruments in the field and also in the literature were investigated. Coming from the folk music culture and folk instruments in Anatolia, the musical culture of Niğde province and the instruments used here are emphasized. Here, data such as the types of instruments, the structural differences between the past and the present state of the instruments, and the cultural elements on the instrument have been collected and discussed from an organological point of view. In order to carry out the study, the instrument makers and local artists in the province were interviewed, the instruments in the Niğde museum were also examined and the findings were obtained. In the literature review phase, scientific articles such as articles, theses, encyclopedias, books, and journals were collected and examined in detail. String, string, wind, percussion, mechanism and hybrid instruments obtained after interviews and literature review were photographed in detail and their organological and morphological features were examined in detail. As a result of the study, various instruments that do not belong to the region are also seen.