Orta Anadolu Merinos'larında önemli verim özellikleri ve bunların geliştirilmesi için bir seleksiyon indeksinin hesaplanması
Some important production traits of Central Anatolian Merino sheep and construction of a selection index to improve these traits
  1. Tez No: 80077
  2. Yazar: NECMETTİN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AKÇAPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik parametreler, koyun, merinos, seleksiyon indeksi, verim özellikleri
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
92 ÖZET Orta Anadolu Merinoslarında Önemli Verim Özellikleri ve Bunların Geliştirilmesi İçin Bir Seleksiyon İndeksinin Hesaplanması Bu araştırma Konya Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünde yetiştirilen Orta Anadolu Merinoslarında önemli verim özelliklerinin düzeylerinin belirlenmesi, bazı çevre faktörlerinin bu özellikler üzerindeki etkilerinin incelenmesi, bazı verim özelliklerine ait fenotipik ve genetik parametrelerin hesaplanması, seleksiyon indeksi denkleminin kurulması ve böylece verimlerin seleksiyonla artırılması yollarının ortaya konması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın verileri, Enstitü'deki Orta Anadolu Merinosu sürüsünün 1989- 1994 yılları arasındaki verim kayıtları ile 1995-1996 yıllarındaki verim kontrollerinden elde edilmiştir. Koçaltı koyun sayısına göre gebelik ve doğum oranı % 83,71; % 80,80; ikiz doğuran koyun oranı, doğuran koyun başına doğan ve sütten kesilen kuzu sayısı, sırasıyla; % 39,64; 1,40 ve 1,23 olmuştur. Doğuran koyun başına doğan ve sütten kesilen kuzu sayışma ana yaşı ve doğum yılının etkisi istatistik yönden önemli olmuştur. Canlı doğmuş kuzu esasına göre kuzuların 30., 60., 105. ve 180. günlere kadarki yaşama güçleri sırasıyla % 91,77; 89,36; 87,98 ve 85,89 olarak bulunmuştur. Kuzuların yaşama gücüne doğum yılı, cinsiyet (105. gün hariç) ve doğum ağırlığının etkisi istatistik yönden önemliyken, ana yaşı ve doğum tipinin etkisi önemsiz olmuştur. Kuzuların doğum ağırlığı ile 30., 45., 60., 75., 90., 105., 120., 150. ve 180. gün ağırlıkları sırasıyla 4,56; 10,55; 13,71; 17,13; 20,37; 23,34; 25,09; 27,62; 32,69 ve 37,61 kg dır. Büyümenin bütün dönemlerindeki ağırlıklara doğum yılı ve doğum ağırlığının etkisi istatistik yönden önemli olurken, 105. - 180. günler arasındaki dönemlerde ana yaşının etkisi, 105. günde cinsiyetin etkisi ve 180. günde doğum - büyüme tipinin etkisi önemsiz, diğer dönemlerde önemli bulunmuştur. Toklularda ve koyunlarda kırkım sonu canlı ağırlık 47,66 ve 59,53 kg dır. Kırkım sonu canlı ağırlığa toklularda kırkım yılı ve cinsiyetin etkisi istatistik yönden önemli, ana yaşı ve toklunun doğum tipinin etkisi önemsiz; koyunlarda ise koyunun yaşı, kırkım yılı ve döl verim durumunun etkisi önemli olmuştur. Toklularda kirli yapağı verimi 3,58 kg, elyaf çapı 22,22 um, elyaf uzunluğu 8,86 cm ve ondulasyon 11,90 adet (2,54 cm'de) bulunmuştur. Kirli yapağı verimine ana yaşı, kırkım yılı ve cinsiyetin etkisi, elyaf çapma ve ondulasyona ise kırkım yılının etkisi istatistik yönden önemliyken, toklunun doğum tipinin yapağı verimi ve özelliklerine etkisi önemsiz olmuştur. Koyunlarda kirli yapağı verimi 3,43 kg, elyaf çapı 22,17 um, elyaf uzunluğu 7,46 cm ve ondulasyon 11,70 adet (2,54 cm'de) bulunmuştur. Kirli yapağı verimi ve elyaf çapma koyunun yaşı, kırkım yılı ve döl verimi durumunun etkisi, elyaf uzunluğu ve ondulasyonuna ise kırkım yılının etkisi istatistik yönden önemli olmuştur. Baba-bir kardeşler korrelasyonu metoduyla kuzuların doğum ağırlığı, 30., 45., 60., 75., 90., 105., 120., 150. ve 180. gün ağırlıklarının kalıtım derecesi sırasıyla 0,18; 0,08; 0,09; 0,08; 0,15; 0,16; 0,21; 0,19; 0,20 ve 0,19; toklularda kırkım sonu canlı ağırlığı ve kirli yapağı veriminin kalıtım derecesi 0,42 ve 0,25 bulunmuştur. Kuzu doğum ağırlığı ile büyümenin diğer dönemlerindeki ağırlıklar arasında 0, 1 1 - 0,77 arasında pozitif genetik korrelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Çeşitli dönemlerdeki kuzu ağırlıkları ile toklularda kırkım sonu canlı ağırlığı arasındaki genetik korrelasyon katsayıları 0,10'dan 0,48'e ve93 toklularda kirli yapağı verimi arasındaki genetik korrelasyon katsayıları ise 0,13'den 0,3 l'e kadar değişen pozitif değerler olarak saptanmıştır. Toklularda kırkım sonu canlı ağırlık ile yapağı verimi arasındaki genetik korrelasyon katsayısı da 0,65 bulunmuştur. Elde edilen genetik korrelasyon katsayıları, incelenen verim özelliklerinin birlikte geliştirilebileceğini ve bu korrelasyonların istenen yönde olduğunu göstermiştir. Kuzuların sütten kesme ağırlığı (Xj) ile tokluların kirli yapağı verimi (X2) özellikleri kullanılarak, I = 0,212 X\ + 0,079 X2 şeklinde bir indeks denklemi kurulmuş ve bu indeks denklemiyle toplam damızlık değer arasındaki korrelasyon katsayısı 0,45 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
94 SUMMARY Some Important Production Traits of Central Anatolian Merino Sheep and Construction of a Selection Index to Improve These Traits. The aim of this study was to determine the present performance levels and the effects of some measurable environmental factors on different production traits, to estimate phenotypic and genetic parameters of some production traits, to construct a selection index and to investigate the possibilities of improving some important production traits through selection in Central Anatolian Merino Sheep kept at Konya Central Animal Research Institute. Data were recorderd from 1989 to 1996 years. On the basis of number of ewes mating, pregnangy rate and birth rate were found as 83,71 % and 80,80 %. Twinning rate, litter size and the number of lambs weaned per ewe lambing were 39,64 %; 1,40 and 1,23, respectively. The results found by the least - squares analyses have shown that the effects of the age of dam and birth year on the litter size and the number of lambs weaned per ewe lambing were statistically significant. Of the lambs born live, 91,77 % survived to 30 days, 89,36 % to 60 days, 87,98 % to 105 days and 85,89 % to 1 80 days. Effects of the birth year, sex and birth weight of lamb on lamb survival at different ages were statistically important, the only exception being for the sex of lamb at the 105th days. Average birth weight, 30th, 45th, 60th, 75th, 90th, 105th, 120th, 150th and 180th days weight of lambs were found as 4,56; 10,55; 13,71; 17,13; 20;37; 23,34; 25,09; 27,62; 32,69 and 37,61 kg, respectively. Effects of the birth year, age of dam, sex, type of birth- rearing and birth weight of lamb on lamb weights at different ages were statistically significant, the exceptions being for the effects of age of dam at the ages between 105th - 180th days, effects of the sex of lamb at 105th days and effects of type of birth-rearing of lamb at 180th days. Body weights after shearing were 47,66 kg for hoggets and 59,53 kg for breeding ewes. The effects of the year and sex of hogget on its body weight, and the effects of the age of ewe, year and fertility status of ewe on its body weight were statistically significant. In hoggets, average values were 3,58 kg for greasy wool production, 22,22 um for fiber diameter, 8,86 cm for fiber length and 11,90 crimps per 2,54 cm; corresponding averages for breeding ewes were 3,43 kg, 22,17 urn, 7,46 cm and 1 1,70 crimps per 2,54 cm. The effects of the age of dam, year and sex of hogget on its greasy wool production, fiber diameter and crimps per 2,54 cm were statistically important, the exceptions being for age of dam and sex on fiber diameter and crimps per 2,54 cm, while the effects of the age of ewe, year and fertility status of ewe on its greasy wool production, fiber diameter, fiber length and crimps per 2,54 cm were significant, the exceptions being for the age of ewe and fertility status of ewe on its fiber length and crimps per 2,54 cm. The heritability values estimated by paternal half- sib correlation method were 0,18; 0,08; 0,09; 0,08; 0,15; 0,16; 0,21; 0,19; 0,20 and 0,19 for birth weight, 30th, 45th, 60th, 75th, 90th, 105th, 120th, 150th and 180th day weights, respectively, and those for body weight after shearing and greasy wool production of hoggets were 0,42 and 0,25. Positive genetic correlation coefficients were found that lamb birth weight and lamb weight at different ages ranged from 0,11 to 0,77. Positive genetic correlation coefficients between95 hogget body weights after shearing and lamb weight at different ages were found ranging from 0,10 to 0,48 and greasy wool production ranging from 0,13 to 0,31. Genetic correlation coefficient between hogget body weights after shearing and greasy wool production was 0,65. According to above genetic correlation coefficients, it appears that there is no antagonism to genetic improvements through selection, and they are in the desired direction. The selection index constructed using by weaning weight of lambs at 105 days (Xi ) and greasy wool production of hoggets (X2) was as follows: I = 0,212 X1 + 0,079 X2. The estimated correlation coefficient between selection index and aggregate breeding value was 0,45. Key Words : Genetic parameters, sheep, merino, selection index, production traits.