Paratüberkülozisli sığırlarda transferrin düzeyleri
Transferrin saturations in cows with paratuberculosis
  1. Tez No: 80076
  2. Yazar: SERVİN KATİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN SULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Paratüberkülozis, sığır, transferrin, Cows, paratuberculosis, transferrin
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 25
Özet
21 ÖZET Paratüberkfilozisli Sığırlarda Transferrin Düzeyleri Paratüberkülozis ya da Johne hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de yaygın olan bir hayvancılık sorunudur. Neden olduğu ekonomik kayıplar ve bugün için bilinen bir tedavisinin olmamasının yanında olası zoonotik karakteri, bu sorunun boyutlarım daha da arttırmaktadır. Kronik bir hastalık olması nedeniyle transferin düzeylerinde yol açtığı düşme, etkeninin özelliklerinin araştırılmasına kaynak oluşturmuş ve çok yakın bir geçmişte mekanizması tam olarak ortaya konmuştur. Bu ve benzeri çabalarla hastalığın yayılmasının önlenmesi ve tedavi edilebilmesinin yolunun açılacağı mutlaktır. Bu çalışmanın amacı ülkemizdeki paratüberkülozisli sığırlarda transferrin düzeylerinin değişip değişmediğinin gösterilmesidir.
Özet (Çeviri)
22 SUMMARY Transferrin Saturations in Cows with Paratuberculosis Paratuberculosis or Johne's disease is a disseminated and important veterinarian problem in our country as in whole world. Its possibility to be a zoonose, nearby the economic losses due to the disease and the present incurability enlargen this problem. Being a chronic disease, it causes decreases in transferrin saturations and this property has become the source of investigations on its cause, Mycobacterium paratuberculosis. Just recently, the mechanism of this decrease has been illuminated. These efforts will make it possible to prevent the dissemination, and moreover curability of the disease. The object of this study is to show whether transferrin saturations decrease in cows with paratuberculosis in Turkey.