Deneysel akut spinal kord kontüzyon yaralanmasındaamifostine'nin nöroprotektif etkisi
In experimental acute spinal cord contusion injuryneuroprotective effect of amifostine
- Tez No: 800783
- Danışmanlar: UZMAN MEHMET ÖZERK OKUTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Amifostin, metilprednizolon, lipid peroksidaz, omurilik yaralanması, Amifostine, methylprednisolone, lipid peroxidase, spinal cord injury
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Amifostin radyoprotektif olarak bilinen bir ajandır. Antioksidan etkisinden dolayı normal dokuyu radyasyonun ve bazı kemoterapötiklerin istenmeyen etkilerinden koruduğu ve tiyol içerdiği uzun yıllardır bilinmektedir. Sıçanlarda deneysel omurilik yaralanmasından sonra amifostin'in omurilikte lipid peroksidasyon aktivitesi üzerindeki etkilerini araştırdık. Gereç ve Yöntemler: Otuzbeş adet Wistar albino erkek rat rastgele olarak her biri yedi rattan oluşan beş gruba ayrıldı. Grup I (kontrol grubu) laminektomi aldı ve travma olmadan laminektomiden 24 saat sonra omurilik örnekleri alındı. Grup II ila V'dekilerin hepsine laminektomi uygulandı, ardından travmatik omurilik yaralanması yapıldı ve 24 saat sonra doku örnekleri alındı. Grup II tedavi görmedi; grup III, 30 mg/kg metilprednizolon aldı; grup IV 200 mg/kg amifostin aldı; ve grup V, 2 mL %0.9 sodyum klorür (kükürt tetraflorür) solüsyonu aldı. İlaçlar travmadan hemen sonra intraperitoneal olarak tek doz olarak verildi. Omurilik örnekleri travmadan 24 saat sonra alındı ve lipid peroksidasyon aktivitesi açısından incelendi. Bulgular: Yaralanma ile doku örneklerinde lipid peroksidasyon aktivitesi arttı. Hem amifostin hem de metilprednizolon tedavisi bu aktiviteyi azalttı, bu da hasarlı dokunun nötrofil infiltrasyonunda bir azalmaya işaret ediyor. Amifostinin lipid peroksidasyonu üzerindeki etkisi aktivite metilprednizolonunkine benzerdi. Sonuç: Amifostin omuriliği ikincil yaralanmalardan korumada etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Amifostine is a known radioprotective agent. It has been known for many years that it protects normal tissue from the undesirable effects of radiation and some chemotherapeutics due to its antioxidant effect and contains thiol. We investigated the effects of amifostine on the activity of lipid peroxidation in the spinal cord after experimental spinal cord injury in rats. Materials and Methods: Thirty-five male Wistar albino rats were randomly divided into five groups, each containing seven rats. Group I (the control group) received laminectomies and spinal cord samples were obtained 24 h after laminectomy without trauma. Those in groups II to V all received laminectomies followed by traumatic spinal cord injury and tissue samples were taken 24 h later. Group II received no treatment; group III received 30 mg/kg methylprednisolone; group IV received 200 mg/kg amifostine; and group V received 2 mL 0.9% sodium chloride (sulfur tetrafluoride) solution. Medications were given intraperitoneally as single doses immediately after trauma. Spinal cord samples were taken 24 h post-trauma and studied for lipid peroxidation activity. Results: Lipid peroxidation activity in the tissue samples was increased by injury. Both amifostine and methylprednisolone treatment decreased this activity, indicating a reduction in neutrophil infiltration of the damaged tissue. The effect of amifostine on lipid peroxidation activity was similar to that of methylprednisolone. Conclusion: Amifostine may be effective in protecting the spinal cord from secondary injury.