Meme kanserlerinin tanısı ve prognoz tayininde CA 15-3 ve CEA araştırılması
The Diagnosis of breast cancer and the research of CA 15-3 and CEA at the point of prognosis
  1. Tez No: 80085
  2. Yazar: MELDA COŞKUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Ca 15-3, CEA, IMX, Metastaz, Breast Cancer, Ca 15-3, CEA, IMX, Metastases
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
43 ÖZET Meme kanserlerinin tanısı ve prognozun tayininde Ca 15-3 ve CEA araştın I ması Bu çalışmada; meme kanseri teşhisi konulmuş, metastaz yapmış, kontrol amacı ile başvurmuş ve kontrol olgularından oluşan 82 olgu, CEA ve Ca 15-3 tümör belirleyicileri açısından incelenmiştir. Hastaların bazılarından rutin aralıklarla, bazılarından da bir defaya mahsus kan örnekleri alınmıştır. Meme kanseri teşhisi konulmuş olgularda CEA seviyesi % 78.12 normal sınır içinde, % 21.88 normal sınır üzerinde çıkmıştır. Ca 15-3 seviyesi % 86.1 normal sınır içinde % 13.8' inde normal sınır üzerinde çıkmıştır. Metastaz yapmış olguların % 20' sinde CEA seviyesi normal sınır içinde, % 80' inde normal sınır üstünde; Ca 15-3 seviyesinin ise % 13.3 olguda normal sınır içinde, % 86.7 olguda ise normal sınır üstünde olduğu saptanmıştır. Kontrol amacı ile başvuran olgularda ise CEA seviyesi % 85.2 normal sınır içinde, % 14.2 normal sınır üstünde; Ca 15-3 seviyesi % 100 oranında normal sınır içinde çıkmıştır. Metastaz yapmış 15 olgumuzda CEA ve Ca 15-3' ün sıçrama durumlarına bağlı olarak yükselmeler olduğu saptanmış, CEA ve Ca 15-3' ün metastazlarda, tedavi yeterliliğinin belirlenmesinde, tedaviyi yönlendirmede etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
44 SUMMARY The diagnosis of breast cancer and the research of CA 15-3 and CEA at the point of prognosis. In our study 82 patients who had a diagnosis of breast cancer, had metastases and applied for control; were examined with an aspect of CEA and CA 15-3. Blood samples were taken on a regular basis from some of the subjects and for only one time from the remaing group. The level of CEA has been found within the normal range for the 78.12 % of the patients with a diagnosis of breast cancer, while only 21.88 % was found with a CEA level above the normal values. The level of Ca 15-3 was found normal for the 86.1 % and above the normal for 13.8 % For the patients with a metastases the levels of CEA were found normal for 20 % and above normal for 80 %; Ca 15-3 levels was found 13.3 % within normal and 86.7 % above the normal values. For the patients who applied for control the levels of CEA was found normal for 85.8 % and above normal for 14.2 %, and Ca 15-3 was found normal for all 100 % of the patients. In our 15 patients with a diagnosis of metastases the levels of CEA and Ca 15-3 had elevations depending on the degree of spread; and it was decided that CEA and Ca 15-3 is effective in evaluating the effectiveness of the treatment and in guiding the treatment in patients with metastases.