Bumetanid'in voltametrik yöntemle elektroanalitik davranışının incelenmesi
Investigation of electroanalytical behaviour of Bumetanide by voltammetry
  1. Tez No: 80086
  2. Yazar: ZERRİN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHRE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Altın Elektrot, Bumetanid, Camsı Karbon Elektrot, Elektroyükseltgenme, Miktar Tayini, Voltametri, Gold Electrode, Bumetanide, Electrooxidation, Determination, Voltammetry. Glassy Carbon Electrode
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
76 ÖZET Bumetanid'in Voltametrik Yöntemle Elektroanalitik Davranışının İncelenmesi Bu çalışmada sülfonamid gurubu diüretik ilaçlardan olan Bumetanid'in camsı karbon ve altın elektrotlar üzerindeki yükseltgenmesine dayalı elektroanalitik davranışları, doğrusal taramalı ve dönüşümlü voltametri ile incelenmiştir. pH'ın, gerilim tarama hızının, iyonik ortamın ve madde derişiminin pik akımı ve pik gerilimi üzerine etkileri duyarlı bir şekilde araştırılmıştır. Bumetanid'in miktar tayini için camsı karbon elektrot kullanılarak 0,4 M KCI'lü ortamda 0,2 M H2SO4 içerisinde bir voltametrik yöntem geliştirilmiştir. Pik akımı 8x1 0-5 M - 8x1 0-4 M aralığında, Bumetanid derişimi ile doğrusaldır. Geliştirilen miktar tayini yöntemi, bu maddeyi içeren tabletlere uygulanmıştır. Sonuçlar yüksek basınçlı sıvı kromatografik ve spektroflorimetrik yöntem ile karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY Investigation of Electroanalytical Behaviour of Bumetanide by Voltam metry In this work, the electroanalytical behaviour of the sulfonamidic diuretic Bumetanide, based on the oxidation at glassy carbon and gold electrodes was investigated by linear sweep and cyclic voltammetry. The influence of pH, scan rate, ionic medium and concentration on the peak current and peak potential was carefully examined. A voltammetric method using glassy carbon electrode was developed in 0,2 M H2SO4 with 0,4 M KCI medium. Peak current was linear with the Bumetanide concentration in the range 8x1 0“^ M and 8x1ü”4 M. The proposed method was applied to the determination of Bumetanide in tablets. Results were compared with high-pressure liquid chromatography and spectrofluoiimetry.