Travma ve şiddet: Yakın dönem televizyon dizilerinde kadına yönelik şiddetin temsili
Trauma and violence: Representation of violence against women in recent television series
- Tez No: 800891
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: 11111, 12345
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Travma, Kadına Yönelik Şiddet, Medyada Şiddet, Televizyon Dizileri, TSSB, Feminizm, Violence, Trauma, Violence Against Women, Violence in the Media, Television Series, PTSD, Feminism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Dünya genelinde kadınlar dil, din, ırk fark etmeksizin şiddete maruz bırakılmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı iktidar ilişkilerinden kaynaklanan bu şiddet fiziksel, psikolojik, ekonomik ya da cinsel şiddet şeklinde görülebilmektedir. Kadınlara yönelik gerçekleştirilen şiddet eylemlerini bireysel bir sorun olarak görmek şiddetle etkili mücadeleyi engellemektedir. Şiddet deneyimi, şiddete maruz kalan kişiler üzerinde travmatik etkiler yaratmaktadır. Bu etkiler kişiler üzerinde farklı şekil ve derecelerde görülebilmektedir. Kadınların maruz kaldıkları şiddet beden bütünlüğüne verdiği zarardan ötürü ağır travmatik deneyimlerdendir. Kadına yönelik şiddet toplumsal değerlerden beslenen ve sonuçlarıyla toplumu etkileyen sistematik bir sorundur. Temelde insan hakları ihlali olan şiddetin önlenmesi devletin yükümlülüğüdür. Şiddeti önlemeye yönelik politikalarda uygulama yönünden eksikler görülmekte ve kadına yönelik şiddet önlenemeyen bir sorun olarak ciddiyetini korumaktadır. Bu araştırmada toplumu etkileme ve yönlendirme gücü olan televizyon dizilerinde kadına yönelik şiddetin temsili incelenmiştir. Yakın dönemde yayımlanan Elkızı, Adı Sevgi, Üç Kız Kardeş ve Evlilik Hakkında Her Şey adlı dizilerde kadına yönelik şiddet sahnelerinin analizi yapılmıştır. Dizilerdeki şiddetin izleyiciler üzerindeki etkisini görebilmek için izleyici yorumlarına yer verilmiştir. Araştırma televizyon dizilerinde kadına yönelik şiddetin sergilenmesinin izleyici üzerinde yarattığı etkiyi ve bu etkinin sonuçlarını ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
All over the world, women are exposed to violence regardless of language, religion or race. The violence, which arises from power relations based on gender inequality, can be seen as physical, psychological, economic or sexual violence. Seeing acts of violence against women as an individual problem hinders effective struggle with violence. The experience of violence creates traumatic effects on people who are exposed to violence. These effects can be seen on people in different shapes and degrees. Violence experienced by women is one of the severe traumatic experiences due to the damage it causes to their bodily integrity. Violence against women is a systematic problem fed by social values and affects the society with its results. It is the state's responsibility to prevent violence, which is basically a violation of human rights. There are deficiencies in implementation in policies aimed at preventing violence, and violence against women remains serious as an unavoidable problem. In this research, the representation of violence against women in television series, which has the power to influence and direct the society, has been examined. The scenes of violence against women were analyzed in recent TV series El Kızı, Adı Sevgi, Üç Kız Kardeş, Evlilik Hakkında Her Şey. In order to see the effect of violence in TV series on the audience, audience comments are included. The research aims to reveal the effect of displaying violence against women in television series on the audience and the results of this effect.