Remisyon dönemindeki bipolar bozukluk hastalarında duygu düzenleme güçlüğü ve durumluk-sürekli kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi ve bunların işlevsellikle ilişkisi
Emotion regulation difficulties, state-trait anxiety and their relationship with functionality in remitted patients with bipolar disorder
- Tez No: 800906
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAYFUN TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: anksiyete, bipolar bozukluk, durumluk-sürekli kaygı, duygu düzenleme güçlüğü, işlevsellik, anxiety, bipolar disorder, emotion dsyregulation, emotion regulation, functionality, state-trait anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Artan kanıtlar bipolar bozukluğun etiyolojisinde ve seyrinde duygu düzenlemedeki güçlüklerin önemine dikkat çekmektedir. Bipolar bozukluk hastalarında yüksek kaygı düzeyi psikososyal işlevsellikte düşme ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan araştırmalar duygu düzenlemede yaşanan güçlüklerin sağlıklı bireylerde kaygı belirtilerinin gelişimini öngörebildiğini göstermiştir. Bipolar bozuklukta kaygı düzeyi ve duygu düzenleme güçlüğü işlevsellik ile ilgili geniş bir sebep-sonuç yelpazesinin merkezinde görünse de bildiğimiz kadarıyla literatürde bipolar bozukluk hastalarında durumluk-sürekli kaygı düzeyleri ve duygu düzenleme güçlüğünü birlikte araştıran ve bu iki parametrenin işlevsellik üzerine etkisini inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı remisyondaki bipolar bozukluk hastalarında anksiyete düzeyi ve duygu düzenleme güçlüğünün birbirleri ve işlevsellik üzerindeki etkilerini belirlemek ve bu etkenlerin sosyodemografik ve klinik özellikler ile ilişkisini saptamaktır. Yöntem: Bu çalışmaya mevcut hali ile en az 3 aydır remisyon döneminde olan 66 bipolar bozukluk hastası ve 38 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar için sosyodemografik ve klinik verileri içeren“gönüllü takip formu”doldurulmuştur. Hasta grubuna Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği (DSAÖ), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ) ve Bipolar Bozuklukta İşlevsellik Ölçeği (BBİÖ); kontrol grubuna ise DSAÖ ve DDGÖ uygulanmıştır. Bulgular: Bu çalışmada remisyondaki bipolar bozukluk hastalarının duygu düzenleme güçlüğü ve kaygı düzeyleri sağlıklı kontrollere kıyasla daha yüksek saptanmıştır. Hastaların duygu düzenleme güçlüğü ve yüksek kaygı düzeyi daha düşük işlevsellikle ilişkili bulunmuş ve“sürekli kaygı düzeyi”nin hastalardaki işlevselliği %22.2 oranında yordadığı,“toplam DDGÖ puanı”nın ise sürekli anksiyete düzeyini %51.5 oranında yordadığı bulunmuştur. Sonuç: Bu bulgular sonucunda remisyondaki bipolar bozukluk hastalarında duygu düzenleme güçlüğünün, sürekli anksiyete aracılığıyla hastaların işlevselliklerini bozduğu öne sürülebilir. Bipolar bozukluk hastalarının tedavi planlamasında duygu düzenleme güçlüğünün göz önünde bulundurulması, hastaların sürekli anksiyete düzeylerinin azalmasını sağlayarak psikososyal işlevselliklerinin düzelmesinde yardımcı olabilir. Konuyla ilişkili daha çok bilgi sağlamak için daha geniş örneklemlerde ve uzunlamasına yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Accumulating data point out the importance of emotion regulation difficulties in the etiology and course of bipolar disorder. Many studies have shown that patients with bipolar disorder with high anxiety have poorer psychosocial functioning. It is reported that emotion regulation difficulties are significant predictors of anxiety symptoms. Although anxiety and emotion regulation difficulties constitute key dimensions of bipolar disorder, recent reviews have shown that many aspects of the topic still remain under-researched. This study aims to investigate the links between state-trait anxiety and emotion regulation difficulties and their impacts on functionality in remitted patients with bipolar disorder. Methods: Sixty-six patients with bipolar disorder and 38 healthy controls were included in this study. All the patients were euthymic for at least 3 months. Clinical and sociodemographic data were recorded for all the subjects. All the patients were assessed with the Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), the Young Mania Rating Scale (YMRS), the Bipolar Disorder Functioning Questionnaire (BDFQ), the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS). Healthy controls were assessed only with the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS). Results: STAI and DERS scores were significantly higher in the patient group than the control group. Higher scores of STAI and DERS were found to be associated with lower functionality in the patient group. The trait anxiety scores explained 22% of the varience in the psychosocial functionality scores of the patients while the total DERS score explained 51.5% of the varience in the trait anxiety scores. Conclusion: Our findings suggest that emotion regulation difficulties are associated with poor functional outcome via trait anxiety in remitted patients with bipolar disorder. In the light of these findings, planning interventions for emotion regulation difficulties during the management of patients would reduce anxiety levels and contribute to improve patients' psychosocial functionality. Longitudinal studies with larger samples are needed to provide more information on this issue.