Pandemi döneminde haydarpaşa numune eğitim ve araştırma hastanesi aile hekimliği polikliniklerine başvuran hastaların Covıd-19 farkındalık düzeylerinin Covıd-19 korkusu, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri ile ilişkisi
The relationship between Covid-19 awareness levels and Covid-19 fear, depression, anxiety and stress levels of patients applying to the haydarpaşa numune education and research hospital family medicine outpatient clinics during the pandemic period
  1. Tez No: 800907
  2. Yazar: ÖMER EYMEN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ZEYNEP TUZCULAR VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 farkındalık düzeyi, COVID-l9 korkusu, anksiyete, depresyon, stres
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çalışmamızda katılımcıların COVID-19 Farkındalık düzeylerinin COVID-19 Korkusu, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı nitelikteki araştırmamız 1 Temmuz 2022 ve 1 Eylül 2022 tarihleri arasında, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine herhangi sebeple başvuran bireylere uygulandı. Çalışma katılma kriterlerini karşılayan ve katılmayı kabul eden toplam 295 kişi ile yürütüldü. Veriler araştırmacı tarafından literatür araştırmasına dayanarak hazırlanan katılımcı bilgi toplama formu, COVID-19 Farkındalık Ölçeği, COVID-19 Korkusu Ölçeği, Depresyon Anksiyete Stres-21 Ölçeği uygulanıp SPSS istatistik paket programında analiz edildi. Bulgular: Çalışmamıza katılan 295 bireyin; COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Bulaşma Tedbiri Farkındalığı (BTF), Güncel Gelişmeleri Takip Farkındalığı (GGTF), Hijyen Tedbiri Farkındalığı (HTF) açısından her 3 alt boyutta da orta düzeyde COVID-19 farkındalığına sahip olduğu bulunmuştur. Katılımcılarımızın COVID-19 Korkusu düşük- orta düzeyde olarak bulunmuştur. DASS-21 Anksiyete puan ortalaması 4,47±4,57 (aralık 0-21), DASS-21 Depresyon puan ortalaması 5,09±4,88 (aralık 0-21), DASS-21-Stres puan ortalaması 5,77±4,61 (aralık 0-21) olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılarımızın %73,9'unun COVID-19 Enfeksiyonu geçirdiği, %83,4'ünün aşı olurken, aşı olanların %51,1'inin Biontech aşısı olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %14,9'u COVID-19 pandemi döneminde yeni bir psikiyatrik hastalık tanısı almıştır. Aşı olan bireylerin COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Güncel Gelişmeleri Takip Farkındalığı ve COVID-19 Korkusu puan ortalaması aşı olmayan bireylere göre daha yüksek olarak saptanmıştır. Kadın katılımcıların COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Bulaşma Tedbirleri Farkındalığı ve Hijyen Tedbirleri Farkındalığı, gelir durumu düşük seviyede olanların ve pandemi öncesi psikiyatrik hastalık tanısı olanların COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Bulaşma Tedbirleri Farkındalığı, aşı olan bireylerin COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Bulaşma Tedbirleri Farkındalığı ve Güncel Gelişmeleri Takip Farkındalığı, evli bireylerin, 1.derece yakınlarından COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakımda yatışı olanların, COVID-19 Enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakımda yatanların COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Güncel Gelişmeleri Takip Farkındalığı, çalışma düzeninde değişiklik olanların COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Hijyen Tedbirleri Farkındalığı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Dul bireylerin, COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle gelir kaybı olanların, kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların, COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatarak tedavi alanların, aşı olanların COVID-19 korkusu istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksektir. DASS-21 Ölçek verilerine göre ilköğretim mezunu bireylerin depresyon, anksiyete ve stres puanları, COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle gelir kaybı, kronik hastalığı olanların, COVID-19 Pandemi döneminde psikiyatrik tanı alanların anksiyete ve stres puanları istatatiksel olarak anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Güncel Gelişmeleri Takip Farkındalığı (GGTF) puanı ile COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Hijyen Tedbiri Farkındalığı (HTF) ve COVID-19 Korkusu Ölçek puanı puanı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. COVID-19 Farkındalık Ölçeği-Hijyen Tedbiri Farkındalığı (HTF) puanı ile COVID-19 Korkusu Ölçek puanı ve DASS-21 Anksiyete, depresyon, stres puanları arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. COVID-19 Korkusu Ölçek puanı ile DASS-21 Anksiyete, depresyon ve stres puanları arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. DASS-21 ölçeğinin depresyon, anksiyete ve stres alt boyut puanları arasında da pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: COVID-19 Pandemisi bireylerin hem fiziksel hem ruhsal sağlığını önemli ölçüde olumsuz etkilemiştir. COVID-19 Farkındalığı bulaşma tedbirleri, doğru bilgi edinme, hijyen tedbirlerin uygulanması gibi konularda pandemi ile mücadelede önem arz etmektedir. Aile hekimleri bireylerin COVID-19 Farkındalık düzeylerinin COVID-19 Korkusu depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri ile ilişkisini göz önünde bulundurarak COVID-19'un tedavisinin ve yönetiminin yanısıra korunma, farkındalığı ve korkuyu değerlendirmek, anksiyete, depresyon gibi psikolojik hastalıkları ve stresi yönetmek gibi COVID-19 hastalığının tedavisi kadar önem taşıyan görevleri üstlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the relationship between the COVID-19 Awareness levels of the participants and the COVID-19 Fear, Depression, Anxiety and Stress levels. Materials and Methods: The materials of our cross-sectional, descriptive study were individuals who applied to Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Family Medicine outpatient clinics for any reason between July 1st, and September 1st, 2022. The study was conducted with a total of 295 people who met the participation criteria and agreed to participate. The participants were first asked to fill in the participant information collection form prepared by the researcher based on the literature and then the COVID-19 Awareness Scale, COVID-19 Fear Scale, Depression Anxiety Stress-21 Scale. The data was analyzed using the SPSS statistical package program.